Hatékony és sikeres évet zárhat maga mögött a külhoni magyar családok éve program.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a közel egymilliárdos keretből összesen 814 millió forintot pályázati úton osztottak ki, és közel 200 millió forintból szakmai rendezvényeket, programokat valósítottak meg. Így 6500 családot és 10 ezer gyermeket tudtak elérni a program keretében.

A nyitórendezvényre 200 Kárpát-medencei családszervezet és vállalkozó érkezett, ezt követte a külhoni magyar családi nap az Országházban. Több Kárpát-medencei körutat is szervezetek, és 5 helyszínen 300 egészségügyi szakembert sikerült bevonni a programba, továbbá megtartották a vállalkozók hagyományos találkozóját is Mezőkövesden, illetve nyári képzéseket szerveztek.

A Miénk a város programelemet szintén folytatták, a 6-10 éves külhoni magyar óvodásoknak és kisiskolásoknak hirdetett versenyben több mint 5000 gyermek vett részt, akik közül a legjobbak értékes ajándékcsomagokat nyertek közösségeiknek, illetve 600 millió forintos kerettel vállalkozásfejlesztési pályázatot hirdetettek, amiből 118 külhoni magyar projektet tudtak támogatni.

435 kérelem érkezett civil, nonprofit és egyházi szervezetektől, és ezek közül 136-ot támogattak, melynek 70 százalékát kapták az egyházi és civil szervezetek.

A program keretein belül ingyen konyha, gyermektáborok, erdei iskola támogatása, játszóház, játszótér kialakítása, illetve a külhoni magyar területeken az egészségügyi szolgáltatások bővítése valósult meg. 

Idén a külhoni magyar gyermekek évét tartják, és számos programelemet folytatni kívánnak. Januárban állítják össze a tematikus év végleges programját, és február elején hozzák azt nyilvánosságra. A tervek szerint a keret 70-80 százalékából pályázatot hirdetnek, és a fennmaradó összegből különböző programokat valósítanak meg. 

(SZ)