Az MNB hétfőn az érintett pénzügyi intézmények rendelkezésére bocsátotta a jelzáloghiteleken kívüli fogyasztói devizahitelek forintosításához szükséges devizát – közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség között augusztus 19-én kötött megállapodás alapján – összhangban a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodással – hétfőn sor került a jegybank fogyasztói devizahitelekhez kapcsolódó devizaeladási tenderére – olvasható az MNB honlapján.

A tenderen az MNB 591,9 millió svájci frankot adott el az érintett pénzügyi intézményeknek, amellyel biztosította a megmaradt lakossági devizahitel-állomány forintosításához a bankok és a pénzügyi vállalkozások által igényelt devizát. 

Az MNB a jelzáloghiteleken kívüli devizahitelek teljes körű kivezetése érdekében a partnerkörébe tartozó hitelintézeteken kívül lehetőséget biztosított a partnerkörébe nem tartozó pénzügyi intézmények számára is a jegybanki devizaeladási eszköz közvetetten, ernyőbankokon keresztüli igénybevételére.

A tenderen a partnerkörbe tartozó és érintett 10 hitelintézet összesen 550,2 millió svájci frankot igényelt forint ellenében, amely az MNB legfrissebb, júniusi adatszolgáltatáson alapuló becslése szerint a partnerbankok mérlegében lévő érintett, nettó (értékvesztéssel csökkentett) devizahitel-állomány nagyságrendileg 90 százalékát fedi le. Ernyőbankokon keresztül további 4 pénzügyi intézmény vett részt a mai tenderen, melynek keretében az MNB 41,7 millió svájci frankot allokált számukra.

Összességében a jegybanki tenderen az MNB a teljes érintett devizahitel-állomány több mint 80 százalékának megfelelő banki fedezési igényt elégített ki. A mai tenderen alkalmazott árfolyam az MNB tender időpontjában elérhető legutolsó, 2015. augusztus 19-i hivatalos svájci frank/forint árfolyam volt (287,2 HUF/CHF).