2020. február 6-7. között az első magyar űripari delegáció élén Szingapúrba látogatott Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, hogy képviselje Magyarországot a Global Space and Technology Convention (GSTC) elnevezésű, nagyszabású űripari konferencián.

Dr. Ferencz Orsolya beszédében kihangsúlyozta: „Magyarország hosszú évtizedekre visszatekintő űrkutatási tapasztalata, vállalati és akadémiai szakértelme egy olyan fejlett országban, mint Szingapúr is jelentős versenyképességgel bír”.

A GSTC Ázsia legmeghatározóbb ágazati fóruma, a konferencián megjelentek a térség legmagasabb szintű technológia cégei, startupjai, befektetői, valamint oktatási és kutatóintézetek képviselői.

Az eseményen jelentős médiajelenlét mellett együttműködési megállapodást írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Dr. Ferencz Orsolya a Szingapúri Űrtechnológiai Szövetség elnökével. A megállapodás kiterjed a földmegfigyelés és klímaváltozás vizsgálatára, a kutatás-fejlesztés, a robotalapú űrfelfedezés, valamint az űrtávközlési berendezések fejlesztése és exportja területeire.

A rendezvényen magyar űrtechnológiai kereskedelmi siker is született, a Bonn Hungary Elektronikai Kft. vezetője, Solymosi János átadta a cég által fejlesztett és gyártott űripari telekommunikációs eszközt a szingapúri megrendelő Singapore Technologies Engineering globális cég vezérigazgatójának.

A programsorozat zárásaként a delegáció látogatást tett Szingapúr vezető technológiai egyeteme, a Nanyang Technological University űrkutatás-fejlesztési központjában, ahol közös kutatási projektek elindításáról és diákcsere programról is egyeztettek a Budapesti Műszaki Egyetem képviselője, Dudás Levente kíséretében, aki a konferencián bemutatta a BME által fejlesztett és pályára állított, a világon egyedülálló PocketQube projektet.

(Forrás: KKM)