A BKIK Ingatlanosztálya igyekszik naprakészen figyelni a piaci viszonyokat és tendenciákat, ezért az eddigi sikeres októberi ingatlanos rendezvényeit követően ingatlanértékelési konferenciát rendezett november 24.-én.

A témakör és a szervező elismertségét és fontosságát is mutatja, hogy az összejövetelen az NFA, a Vidékfejlesztési minisztérium, a Kormányhivatalok, az Agrárkamara képviselői is részt vettek.

Az első és talán legfontosabb témakör a termőföld értékbecslésének sokat vitatott és sehol sem egyértelmű kérdése volt. A bemutatott technikát egyrészt elismerve, másrészt bírálva, de összességében az Ingatlanosztály kezdeményezőkészségét feltétlen dicsérve, végső megállapodások ezúttal nem születtek.

Az Igazságügyi szakértők a térképkészítés helyzetét, az űrfelvételek adta előrelépést emelték ki, hozzátéve, hogy készséggel támogatják az Ingatlanosztály ez irányú tevékenységét.

A második előadás az ingatlanközvetítő és a társasházkezelő képzés továbbfejlesztésének témakörét igyekezett körbejárni. Az “A” körös OKJ-s állami képzés hatékonyságát a ráépülő “D” körös továbbképzésekkel lehet emelni. Az ingatlanszakma oktatási rendszerének korszerűsítése állami szinten is napirenden van, de a PM a képzéstípusok számának radikális, egyötödére csökkentését tervezi. A BKIK Ingatlanosztálya e cél elérésében komoly tervekkel és javaslatokkal szeretne előállni.

A harmadik előadás témája az ingatlanközvetítés problémáival foglalkozott, amely a mai társadalmi megítélésben sajnos negatív. A hozzá nem értés, a képzettség nélküli „szakemberek” miatt sajnos elég rossz a vélemény a szakmáról, amely viszont a Kamara segítségével meginduló ellenőrzött, szakszerű munkával még visszafordítható.

Az igen tartalmas konferenciát a résztvevők nagyon hasznosnak ítélték és igénylik továbbra is a vitás kérdések, problémák jövőbeni tisztázását, megtárgyalását. Mert az már most is kiderült mindenki számára, hogy a Kamara javító szándékának köszönhetően jelentős előrelépés történt az ingatlanügyletek problémáinak megoldása felé vezető úton.