Az Európai Parlament a múlt heti plenáris ülésen elfogadott jelentésében leszögezi, hogy az EU-nak ügyesen kell használnia a megosztásra épülő gazdaságot, de ezek esetében is biztosítania kell az igazságos versenyt, a munkavállalók jogait és az átlátható adózást.

Közösségi gazdaság

Számos új cég jött létre az elmúlt években, például az Uber vagy a Deliveroo, amelyek online platformokon keresztül vállalnak utas- vagy ételszállítást. A bevétel megoszlik a sofőr, vagy kiszállító, valamint a cég között, amely általában egy fix díjért köti össze a szolgáltatót a fogyasztóval.

A megosztásra épülő gazdaság egyik alapötlete, hogy pénzt kovácsol a használaton kívüli, vagy csak ritkán használt lakásokból, autókból stb. Akad egy szoba a lakásban, amit senki nem használ, és jól jönne egy kis zsebpénz? Itt jön képbe az Airbnb.

A cél azonban nem minden esetben a profit, számos online platform időt vagy különböző tárgyakat használ fizetőeszközként, vagy egyszerűen önkéntes alapon működik. Utóbbira példa a Wikipédia, a legnagyobb online enciklopédia, amelyen 2001-es megalapítása óta csak angol nyelven mintegy 5,4 millió cikk született.

Az Európai Parlament sajtósai által készített infografika azt mutatja be, hogy mit is jelent a közösségi gazdaság, és hogy mennyire népszerű az egyes országokban.

A munkavállalók jogai

Habár az ilyen cégeknek a sofőrök és kiszállítók nem a hagyományos értelemben vett alkalmazottaik, számos szigorú szabály vonatkozik rájuk, amelyeknek ha nem felelnek meg, a cég megvonja tőlük a munka lehetőségét.

Az alkalmazotti jogviszony hiányában azonban a cégeknek nem kell biztosítaniuk számukra az egészségbiztosítást és a minimális szociális jogokat. Az Európai Parlament szerint az új üzleti modellben dolgozóknak is garantálni kell a munkavállalók számára biztosított alapvető szociális és egészségügyi ellátást.