Az Európai Unióban működő „közösségi gazdasággal” kapcsolatos legfontosabb tényeket az Európai Parlament sajtósai foglalták össze.

Uber, Airbnb, BlaBlaCar, Deliveroo – valószínűleg ismerősen hangzanak. Egyre népszerűbbek a hozzájuk hasonló olyan online platformok, amelyek hidat képeznek a szolgáltatást nyújtók és a fogyasztók között. Az így létrejövő új munkahelyek azonban új aggályokat is felvetnek. Az Európai Parlament (EP) belső piaci szakbizottságának szerdán elfogadott jelentésében hangsúlyozza például, hogy az új üzleti modellben dolgozókat is megilletik az alapvető szociális jogok.

Közösségi gazdaság

Számos új cég jött létre az elmúlt években, mint például az Uber vagy a Deliveroo, amelyek online platformokon keresztül vállalják utasok szállítását vagy éppen ételkiszállítást. A bevétel megoszlik a sofőr vagy kiszállító, valamint a cég között, amely általában egy fix díjért köti össze a szolgáltatót a fogyasztóval.

A megosztásra épülő gazdaság („sharing economy”) egyik alapötlete, hogy pénzt kovácsoljon a használaton kívüli, vagy csak ritkán használt lakásokból, autókból stb. Akad egy szoba a lakásban, amit senki nem használ, és jól jönne egy kis zsebpénz? Itt jön képbe az Airbnb.

A cél azonban nem minden esetben a profit, számos online platform időt vagy különböző tárgyakat használ fizetőeszközként, vagy egyszerűen önkéntes alapon működik. Utóbbira példa a Wikipédia, a legnagyobb online enciklopédia, amelyen 2001-es megalapítása óta csak angol nyelven mintegy 5,4 millió cikk született.

Az Európai Parlament sajtóosztálya által készített infografika bemutatja, mit is jelent a közösségi gazdaság, és mennyire népszerű az egyes országokban.

Mi a helyzet a munkavállalók jogaival?

Habár az ilyen cégeknek a sofőrök és kiszállítók nem a hagyományos értelemben vett alkalmazottaik, számos szigorú szabály vonatkozik rájuk, amelyeknek ha nem felelnek meg, a cég megvonja tőlük a munka lehetőségét.

Az alkalmazotti jogviszony hiányában azonban a cégeknek nem kell biztosítaniuk számukra az egészségbiztosítást és a minimális szociális jogokat.

Az Európai Parlament belső piaci szakbizottságának jelentése hangsúlyozza, hogy az új üzleti modellben dolgozóknak is garantálni kell a munkavállalók számára biztosított alapvető szociális és egészségügyi ellátást – olvasható az EP közleményében.