Megkezdődött április 7-én az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több mint 600 falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segít a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában.

A Kamara falugazdász-hálózata ingyen segíti a gazdálkodókat az egységes kérelmek időbeni és előírások szerinti benyújtásában. 2014 óta minden évben a kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni. Átlagosan egy hektárra 70 ezer forintnyi támogatást kaptak az igénylők, javarészt a NAK aktív közreműködésével.

A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód. Az előző évhez képest hamarabb, már április 7-étől lehetőség van a kérelmek benyújtására, azokat szankciómentesen május 15-ig lehet beadni.

A NAK hatszáznál több falugazdásza idén is szakmailag felkészülten áll a gazdálkodók rendelkezésére a kérelmek kitöltésében, beadásában valamint a későbbi fázisokban is segítve. Mindehhez a gazdálkodóknak javasolt időpontot egyeztetni a falugazdászokkal, akiknek elérhetőségei megtalálhatók a NAK internetes portálján.

A gyorsabb ügyintézés érdekében a személyes találkozóra a tagoknak érdemes a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat és – akiknek van – a kártya alapú őstermelői vagy új kamarai igazolványukat magukkal vinniük. A Kamara technikai segítséggel, informatikai eszközökkel is rendelkezésre áll, ami hagyományosan a kisebb gazdálkodók számára nagyon fontos az internetes benyújtáshoz.

Idén több apró jogszabályi módosítás is szükségessé tette a Kamara Zöldítés gazdálkodói kézikönyvének frissítését. Az aktualizált kiadvány szintén elérhető a NAK portálján, így az idei egységes kérelmek beadásakor már ebből tájékozódhatnak az érintettek.