Nem engedélyezett területek fölé berepülő drónok ellen sasokat készül bevetni a holland rendőrség. A ragadozómadarakat akkor vetik be, ha egy drón például egy repülőtérhez vagy egy magas rangú állami delegáció konvojához túl közel merészkedik.

A drónok ellen a világon elsőként alkalmazott elhárítási módot Hollandia déli részén található Ossendrecht városának rendőr akadémiáján mutatták be, sikerrel. Az állatvédők aggodalmára adott válaszában Dennis Janus rendőrségi szóvivő elmondta, a 2015 óta tartó kiképzés alatt egyetlen madárnak sem esett bántódása, ugyanakkor minden repülő célpontot sikerült elfogni. Beszámolt arról is, hogy kutatásaikat folytatják modernebb eszközök kifejlesztése érdekében, de a sasoknál egyelőre nem bizonyult hatásosabbnak egyetlen kísérlet sem.

A rendőrség eddig “kölcsönzött sasokkal” dolgozott, de nemrégiben saját madárállományt is létrehozott. A most öt hónapos sasok és a velük együtt dolgozó rendőrök kiképzése folyik, éles bevetésükre jövő év nyarán kerülhet sor – mondta. A lakosság körében egyre népszerűbb drónok világméretű elterjedése és a sikeres kísérletek miatt több ország, többek között Németország és Franciaország is érdeklődik a holland megoldás iránt – tette hozzá a szóvivő. (MTI)