Júliusban az utóbbi hónapok növekedéséhez képest lassabb ütemben bővült a fogyasztás Magyarországon. Tartós fogyasztási cikkekre, leginkább ruházatra és számítástechnikai eszközökre azonban így sokkal többet költöttünk, mint egy éve.

A magyarországi kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene júliusban a nyers adat szerint 2,9, míg a naptárhatástól megtisztítva négy százalékkal, folyó áron számolva 851 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. Júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,7 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal bővült.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,7 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (9,5 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (8 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (3,2 százalék), valamint a gyógyszer- gyógyászatitermék-, illatszer- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben (egyaránt 2,5 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-8,8 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 2,9 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalma 2,5 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1,7 százalék csökkentek.

Az év első hét hónapjában így összességében a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene öt százalékkal emelkedett. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben nyolc, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,1 százalékos bővülést mért a KSH.