A globális biztosítók egyre nagyobb befektetési kockázatot hajlandóak vállalni a nagyobb hozam reményében – derül ki a Black Rock befektetési alapkelező legújabb felméréséből. Az Economist Intelligence Unittal közösen készített felmérés szerint a jegybankok mennyiségi lazítása is okolható a jelenség miatt.

A részvény- és tőkepiacokon is olyan nehéz már megfelelő hozamra szert tenni, hogy a biztosítók inkább kivárnak, a jobb befektetési lehetőségek reményében – derül ki a Black Rock felméréséből.

A megkérdezett 248 biztosítási és viszontbiztosítási felsővezető – akik összesen mintegy 6500 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek – majdnem fele arra számít, hogy a következő egy-két évben nőni fog készpénzegyenlegük, csakúgy mint kockázatvállalási hajlandóságuk – írja a Biztosítási Szemle.

Az amerikai XL Group biztosítótársaság vezérigazgatója is azt mondta, hogy a cége inkább készpénzt tart, hogy rugalmasabban tudjon reagálni az esetleges jó befektetési lehetőségek esetén.

Megnehezíti a biztosítók számára a kötvénypiaci befektetést az is, hogy egyre kevesebb bank hajlandó eszközöket, különösen kötvényeket vásárolni és eladni. A szigorúbb szabályozások miatt ugyanis nem szívesen látnak el a bankok eszköz-raktározási funkciót.

A megkérdezett vezetők majdnem fele azt mondta, hogy a jövőben szeretne több jó minőségű kötvényt vásárolni, azonban egyelőre nem találnak elegendőt. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a biztosítók 40 százaléka éppen ezért származtatott termékek felé fordul, hogy a megvásárolni kívánt termékekkel szemben kitettséget szerezzen, valamint, hogy likviditását megőrizze.