1345 új munkahely létesülhet 2020-ig a Rozsnyói járásban – derül ki a járásnak a magas munkanélküliség visszaszorítását célzó fejlesztési akciótervéből, amelyet rozsnyói kihelyezett ülésén hagyott jóvá a kormány.

A szlovák kormány jóváhagyott a Rozsnyói járás számára egy 2020-ig szóló 4 665 000 eurós regionális támogatást. „Az említett járás számára elkülönített következő 4 éves összberuházás mértéke 109 millió euró. Ebből az állami források mértéke 65 millió euró” – tájékoztatott Robert Fico miniszterelnök.

A támogatott projektek között található egy projekttámogatási központ, egy regionális képzési központ, és egy dobsinai továbbképző központ kialakítása, valamint óvodai és alapiskolai előkészítők kialakításának tervei Dobsinán, Krasznahorkaváralján és Berzétén – írja a hirek.sk.

„További 215 ezer euró különféle kisebb, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a méhészet, a szőlészet és a kézműves mesterségek területét érintő projektek támogatására irányul” – mondta el a kormányfő. Csaknem 1,3 millió euró olyan szociális gazdasági szervezetek támogatására lesz fordítva, mint a Rozsnyó Város Vállalata, a csetneki közművek és szolgáltatások, a sebespataki térkőgyár, vagy éppen a pelsőci kátyújavító vállalat. 

A támogatás az idegenforgalomra is kiterjed, beleértve az Imrikfalva – Geravy sífelvonót, vagy a kemping újbóli beüzemelését. Az eredeti tervekkel ellentétben a kormány 100 ezer euróval emelte meg a regionális támogatás mértékét a Martonházi-aragonitbarlanghoz vezető út felújítására.

A kihelyezett ülésen szó esett a 2012 márciusában leégett krasznahorkai vár folytatódó felújítási munkálatairól is. „A kormány világos ígéretet fogalmazott meg: belső elemzést hajt végre annak érdekében, hogy megállapítsa meddig tart még, mert egyre csak húzódik a felújítás, miközben a régió idegenforgalmának egyik alappilléréről van szó” – közölte Fico.