Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy kaposvári cég telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában.

A Nébih tájékoztatása szerint a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén tárolt 60 kilogramm egyiptomi származású paprikából  vettek mintát április 27-én. A termék első magyarországi forgalmazója a GAVA Hungária Kft. volt. A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van.

Az étkezési paprikában a Nébih laboratóriuma lambda-cihalotrin – rovarölő hatású – növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben, 0,1 milligramm/kilogramm helyett 0,23 milligramm/kilogramm értéket mértek. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot – tették hozzá. 

A Nébih kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, ahol elsősorban a friss, fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőrzi. A vizsgálatok célja, hogy a növényvédőszeres kezelések esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatát haladéktalanul kiszűrhessék. (MTI)