A szlovák Állami Számvevőszék megállapításai szerint, Szlovákia nem teljesíti az EU vállalásokat az energiatakarékosság területén.

Szlovákiának intézkedéseket kellett volna hoznia az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére, illetve 2020-ig évente csökkentenie kellene 52,17 GW/h-val a közintézmények energiaszükségletét – írja a hirek.sk.

A vállalást egyedül csupán 2015-ben sikerült teljesíteni. 2014-ben 63 százalékra, 2016-ban pedig 44 százalékra teljesültek a vállalt célok. A hivatal szerint az alulteljesítés legfőbb indoka, hogy Pozsony megye ki van zárva az EU alapjaiból, és az állami közintézmények épületeinek zöme pedig a fővárosban található.

Így egy újabb olyan vállalás van terítéken, amelynek teljesítését nem képesek finanszírozni. A mai napig nem alapították meg a nemzeti intézményt az energiahatékonyság pénzügyi támogatására.

A Környezetvédelmi alap több olyan épületre is jóváhagyott támogatást, amelyekre nem lehetett volna igényelni, illetve egy pályázónak bizonyos építési szakaszra többször folyósították a támogatást.

A kormány 2015-ben 139 épületet határozott meg, amelyre az elmúlt két évben 28,6 millió eurót szánt. A vizsgált időszakban viszont csak két épületet újítottak fel.