A közterhek emelkedésére számítanak a következő egy évben a hazai kkv-k, és megugrott azok aránya is, melyek a versenyhelyzet romlásától tartanak. Mindeközben kimagasló, válság előtti pénzügyi eredményeket várnak a cégek és a munkaerő-felvételi szándék is erősödött a szektorban.

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke 2 pontot csökkent, így jelenleg -1 ponton áll. Az év eleji nagyobb léptékű megtorpanást követően most gyakorlatilag stagnál a cégek hangulata. Ennek hátterében az áll, hogy a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább meghatározó tényezők számottevően, de ellentétes irányba mozogtak, így azok hatásai gyakorlatilag kioltották egymást.

Jelenleg a közterhekre és a versenyhelyzetre vonatkozóan romlottak számottevően a várakozások, miközben a vállalkozás pénzügyeivel és a munkaerővel kapcsolatban derűlátóbbak lettek a cégek – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A bizalom minden árbevétel-kategóriában és – a mezőgazdaság kivételével – minden ágazatban gyengült. A középvállalkozások várakozásai romlottak leginkább, 18-ról 4,5 pontra süllyedt, ennek ellenére továbbra is ők a legoptimistábbak.

A kisvállalkozások bizalma szintén a pozitív tartományban, 2 ponton áll, míg a mikrovállalkozások hangulata a negatív sávban, -5,5 ponton van. Az ágazatok közül az agrár cégek hangulata a legjobb (10 pont), míg az ipar és a szolgáltató szektor inkább várakozó állásponton van (0 és -1 pont). Jelenleg a kereskedelmi cégek bizalma a legalacsonyabb (-7 pont), ami feltehetően összefüggésben van a felméréskor meglebegtetett, kereskedelmi vállalkozásokra vonatkozó új szabályozással.

Az index csökkenése főként annak tudható, hogy tovább romlottak a közterhekre vonatkozó várakozások, és akik eddig stagnáló adó és járulékterhekben bíztak, most inkább növekedésre számítanak e téren. „A közterhekkel kapcsolatban feltehetően elbizonytalanodtak a cégek, hiszen a vártnál kisebb mértékben csökkentek a járulékok, miközben a minimálbéremelés jelentős terhet ró a vállalkozásokra. Ezt mutatja, hogy év elején még a cégek több mint fele (58 százalék) számolt változatlan mértékű közterhekkel, ami mostanra közel a felére, 32 százalékra esett vissza. Ezzel párhuzamosan pedig 25-ről 41 százalékra ugrott a növekvő adókkal és járulékokkal tervezők aránya – mondta el a szakértő.

A cégek a versenyhelyzetüket illetően is kissé borúlátók lettek. Habár továbbra is azok vannak többségben, akik szerint egy év múlva azonos helyzetben lesznek konkurenseikkel (62 százalék), a romló versenyhelyzetet feltételezők aránya azonban megháromszorozódott az előző negyedévhez képest (9 százalék).

A vállalkozások pénzügyi eredményeikben és a munkaerővel kapcsolatban pozitív változásra számítanak. A kkv-k 8,5 százalékos árbevétel és 5,1 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy év során, ami jelentősen meghaladja az előző negyedévi várakozásokat (5,5 és 3,6 százalék). Feltehetően ezzel függ össze a foglalkoztatási szándék erősödése is, ugyanis 20-ról 34 százalékra ugrott a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya – mondta el a szakember.