Az idei kampány első két napjának adatai szerint az eddig megrendelt új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagos éves díja 19 100 forint, ami 12 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi 17 ezer forinthoz képest.

Várhatóan idén is három biztosító viszi el az új szerződések kétharmadát: a K&H, a Groupama és az Union. Az élbolyt a Signal és a Waberer követi, az első öt biztosító összesen az idei kampány új szerződéseinek 86 százalékát tudhatja magáénak – írja a Netrisk.hu alkuszcég az oldalain végzett több mint 50 ezer díjkalkuláció és közel kétezer szerződéskötés alapján.

Az őszi kgfb-kampányban 20-25 százalékkal kevesebb gépjármű érintett, mint egy évvel korábban, az érdeklődés intenzitása nagyjából ennek megfelelően esett vissza. Dacára a díjemelkedésnek, az éves díjfizetést idén is az autósok négyötöde választja, ezzel ugyanis ugyanúgy díjkedvezményt lehet elérni, mint a csekkes fizetés elhagyásával. Ennek köszönhetően immár 55 százalékos az átutalással fizetők aránya, amely jelentősen meghaladja a tavalyi 45 százalékos mértéket. Csekkel ugyanakkor már csak a szerződők 35 százaléka kíván fizetni, a fennmaradó 10 százalék pedig az inkasszós megoldást választja.

A januári évfordulós szerződések közül mintegy 25 ezer autóst érint az MKB Általános Biztosító döntése, amelynek értelmében a biztosító minden kgfb-szerződését felmondja. A januári évfordulós ügyfelek ezt a felmondást várhatóan a jövő héten kapják kézhez. A Netrisk.hu azt javasolja az érintett autósoknak, hogy előzzék meg az MKB-t, és ők maguk intézkedjenek az eddigi szerződésük akár közvetlen, akár alkuszon keresztüli felmondásáról. 

Néhány biztosító tarifájában ugyanis pótdíjat jelent, ha az előző szerződést nem az ügyfél, hanem a biztosító mondja fel. függetlenül attól, hogy ez az ügyfél hibájából történt vagy sem – hívja fel a figyelmet Sebestyén László vezérigazgató. A Netrisk.hu oldalán eddig váltóknak a hét százaléka volt az MKB ügyfele, ők egyébként igen kedvezően, a 2016-ban fizetett díjuknál átlagosan mindössze két százalékkal drágábban tudtak új kötelező biztosítást találni.

Az év végi évfordulós szerződőkön kívül immár azoknak az autósoknak is fokozatosan esedékessé válik a díjkalkuláció, akiknek a szerződése január első heteiben fordul. Erre azért szükséges külön is felhívni a figyelmet, mert a Netrisk.hu tapasztalatai szerint az évközi szerződők közül feleakkora arányban szoktak élni a biztosításváltás lehetőségével, mint a kötelezőkampányban érintett társaik.