Két év után ismét kezd lábra állni az európai sertéshúspiac, ennek következményeként Romániában a sertéshús ára átlagban 39 százalékkal drágult az előző évhez képest.

Az Európai Unióban 25 százalékos átlagos áremelésről írnak a szaklapok. A Romániai Hústermelők Egyesülete (ARC) a sertéshús árának emelkedését azzal magyarázta, hogy a tavaly óta jelentősen növekedett a romániai sertéshús exportja – írja a Krónika.

A kivitel főként a távol-keleti országok, Japán, Kína, Dél-Korea és Hongkong felé irányult. Korábban az ARC közleményben jelezte: az Európai Bizottság márciusi ülésén a gazdasági tanács húspiaci megfigyelője úgy ítélte meg, hogy a húsárak további növekvő tendenciát fognak mutatni 2017 második feléig.

Daniel Buda európai parlamenti képviselő Face­book-oldalán jelezte: korábban felhívta Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai biztos figyelmét a romániai állattartó gazdák problémáira.

A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a romániai gazdáknak 80-90 eurót kell fizetniük egy külföldről vásárolt élő malacért, miközben egy 25 kilogrammos állat felnevelése csupán 40-45 euróba kerül.

Az agrártárca szerint Románia ma már tízszer annyi sertéshúst importál, mint amennyit exportál. A statisztikai intézet szerint 2016 decemberéig 4,7 millióra csökkent Romániában a sertésállomány.