Romlott tételre bukkant a baconok tesztelése során a Nébih. A forgalomból kivont szalonnát előállító Öcsi Hús Zrt. bírságra számíthat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 14 füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt bacon szalonnát vizsgált, a tételekből kettő hagyományos, míg tizenkét gyorspácolású volt, és ugyanilyen volt a külföldi és a hazai előállítású termékek aránya. A mintavételek során a Nébih tíz üzemben a bacon gyártási folyamatát is ellenőrizte – közölte a hivatal.

A mikrobiológiai vizsgálatok során négy termék esetében felmerült a gyanú, hogy nem felelnek meg a Listeria monocytogenes baktériumra vonatkozó jogszabályi előírásnak. A gyanú azonban nem igazolódott be, vagyis a kérdéses termékek megfeleltek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, így emiatt a hatóság nem indított eljárást az előállítókkal szemben.

A nem megfelelően végzett hagyományos füstölés során policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is kerülhetnek a termékekbe, ezért a Nébih munkatársai szúrópróba-szerűen négy előállító termékeiben a PAH-tartalmat is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak. Az előállítóknál vett minták alapján vizsgálták a csomagolóanyag kioldódását és élelmiszerbe való bekerülését – valamennyi csomagolóanyag biztonságos volt.

A jelölési előírásoknak viszont csupán egy bacon felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel tápérték táblázatot, amely ugyan egyelőre nem kötelező, de alkalmazás esetén pontosnak kell lennie. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hatóság eljárást indított.

Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat alapján romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését. A bacont előállító mátészalkai Öcsi Hús Zrt. élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat – hívta fel a figyelmet a Nébih.

Szakértő és laikus vendégek így végül 13 termék sült változatát tesztelték. A kóstolás során a bírák pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését. A legkedveltebb termék a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje bacon szalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt. A vizsgálat és a kóstolás további részleteit megtalálja ITT.