A fekete-tengeri földgáz kitermelésében érdekelt befektetők számára szigorított formában fogadta el a bukaresti képviselőház a nyersanyag kitermelését szabályozó jogszabályt.

A törvényt februárban a szenátus is elfogadta, így már csak Klaus Johannis államfőnek kell kihirdetnie, hogy hatályba lépjen – írja a Krónika.

A törvényt Liviu Dragneának, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének javaslatára módosították. A politikus korábban jelezte, szerinte túl engedékeny a jogszabály szenátusban elfogadott változata, ezért a földgáz kitermeléséből Románia számára nem származik elég haszon.

A parlament megszavazta, hogy a kitermelt gáz mennyiségének függvényében progresszív adózást vezetnek be. Dragnea szerint így összesen 20 milliárd dollár haszna származik a román államnak és van esély arra, hogy Románia függetlenedjen az orosz gáztól.

A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméter éves földgázkitermelését.