Megállíthatatlannak nevezte a fizetésemeléseket Mugur Isărescu. A román jegybankelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a trend visszatükröződik az árakban.

Enyhén, 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2018. decemberi inflációs előrejelzést szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében a Román Nemzeti Bank (BNR), 2019 decemberére pedig 3 százalékos pénzhígulásra számítanak – írja a Krónika.

Mint Mugur Isărescu jegybankelnök elmondta, a béremelések elkerülhetetlenek, de visszatükröződnek az árakban.

„Nem hiszem, hogy valaki meg tudná állítani a romániai fizetésemeléseket, csak mérsékelni tudjuk az ütemet. A jegybank nem ellenzi a béremeléseket, de mindig odafigyelést kérünk. Hogyan tudnánk megállítani az orvosok elvándorlását, ha nem emeljük a fizetésüket? Hogyan tudnánk megállítani a kórházi korrupciót, ha nem fizetésemelésekkel?” – mondta.

Márciusban 5 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta a tavalyi harmadik hónaphoz mérten. A tavalyi utolsó negyedévben és az idei első három hónap alatt a növekedési ütem a vártnál magasabb volt.

Ezért a jegybank hétfőn az idén már harmadszor emelte 25 bázisponttal az alapkamatot, amely 2,50 százalékra emelkedett a tavaly év végén történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékról.