Az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal, éves összevetésben 1,8 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban a második negyedévben – jelentette kedden az Eurostat.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a második legerősebb, 1,0 százalékos negyedéves (szezonálisan korrigált) adatot a KSH regisztrálta: a január-márciusi időszakhoz képest ennél erőteljesebb növekedésre csupán a román gazdaság volt képes (1,5 százalék).

Románia az éves növekedés tekintetében is diktálja a tempót: az 5,9 százalékos GDP-növekedés a „dobogósok” sem tudták megközelíteni: Szlovákia gazdasága 3,7, Spanyolországé pedig 3,2 százalékkal bővült a második negyedévben.

Az év/év (szezonálisan és naptárhatással kiigazított) adatok között az 1,7 százalékos magyar mutató a középmezőnyben helyezkedik el. A régió országai közül ennél hangosabb volt a „dübörgés” Bulgáriában (3,0 százalék), Csehországban (2,6 százalék) Horvátországban (2,0 százalék) és Lengyelországban (3,1 százalék) is.

A legnagyobb gazdaságok közül a német 1,7, a francia 1,4, az egyesült királyságbeli 2,2, az olasz pedig 0,8 százalékkal bővült a második negyedévben 2015 második negyedévéhez viszonyítva.