Az otthonteremtés céljából a bankoktól felvett hitelek törlesztése a 20,4 milliárd eurót is meghaladja Szlovákiában.

A hitelek az Európai Központi Bank nyomására hirtelen olcsóbbak lettek Szlovákiában. Sokan pillanatnyilag nem is tudatosítják, hogy a kamatok néhány év múlva emelkedhetnek és a törlesztendő összeg több tíz vagy száz euróval is magasabb lehet. Ajánlatos jól meggondolni az ingatlanvásárlást – figyelmeztet a hirek.sk.

„Pár éve 5 százalékkal alacsonyabb kamatért egyetlen bank sem adott hitelt. Ma a konkurenciától való félelem miatt, hogy netalán ott vennék fel kölcsönt, 1,5 százalékos kamatra is hajlandók hitelt adni. Azonos havi törlesztés mellett így jóval nagyobb összeget fordíthatunk lakásfelújításra” – nyilatkozta egy pozsonyi hiteltulajdonos.

Tipikus példája ez a hazai lakosság gondolkodásmódjának. A Szlovák Nemzeti Bank az adósság növekedését hatalmas kockázatnak tekinti, éppen ezért 2017-ől szigorúbb szabályozásra készül.

Az úgynevezett száz százalékos jelzálogkölcsönök korlátozásának bevezetését követően a bankok már csak a jól kereső lakosoknak kölcsönözhet nagyobb összeget. A lakosság nagy részének meg kell, elégednie olyan hitellel, amely nem haladja meg az ingatlan árának legfeljebb 90 százalékát.  

„Száz százalékos lakáshitel esetén az ügyfél nem köteles saját forrásokat felmutatni. Az ingatlanpiac elveszti egyensúlyát, a negatív következmény kockázata a bankokra és az ügyfelekre nézve egyaránt növekvő hatással lehet. A száz százalékos jelzálogkölcsönök korlátozása csökkenti az ingatlanpiac kiegyensúlyozatlanságának kockázatát” – magyarázta Martina Solčányiová , a jegybank szóvivője.

Jelenleg egy 100 ezer eurós 30 évre szóló jelzáloghitel havi törlesztése 1,69 százalékos kamattal havi 354 euró. Ha Szlovákiában jövőre ismét a 2010-es kamatláb, vagyis az évi 5,58 százalékos kamat lenne érvényben, a százezer eurós jelzálogkölcsön havi törlesztési összege 573 euróra emelkedne, vagyis 219 euróval több lenne.

Mindez a már amúgy is feszes családi költségvetésre nézve  egy kisgyermek születése, vagy a munkahely elvesztése esetén hatalmas terhet jelentene. Az állam az anyukának csak 34 héten keresztül biztosítja jövedelmét, utána már csak havi 203,2 euró szülői támogatásra, 23,52 euró gyermekgondozási segélyre, illetve gyermekenként 11,03 euró kiegészítésre tarthat igényt.

A jelzálogkölcsönök gyarapodásával az ingatlanok ára is rohamosan emelkedik. Az NBS elemzői szerint a lakhatási költségek évközi 4,8 százalékkal nőttek, melyhez nagyban hozzájárult a lakások árának 8,2 százalékos emelkedése is.