Az Android vonzóbb célpont a bűnözők számára, de az iOS sem sebezhetetlen.

A két piacvezető mobiloperációs rendszer, az Android és az iOS együtt a piac 94 százalékát fedi le. Kettőjük közül az Android népszerűbb, de biztonsági szempontból sokkal gyengébbnek tűnik – írja a CompWorld.

A J Gold Associates elemző cég szerint az Android sebezhetőségének egyik oka az, hogy az iOS-sel ellentétben nyílt forráskódú, így bárki belenyúlhat. Egy androidos appon végzett aprócska, ám ügyetlen változtatással is könnyű sebet ütni a rendszer védőfalán.

Az Apple sokkal jobban megköti a fejlesztők kezét, és nem adja ki a kezéből az iOS forráskódját. Emiatt az iPhone-ok nehezebben feltörhetőek, mint az androidos gépek. Az Apple szigorúsága, amivel a hardvert és a szoftvert ellenőrzi, nagyon jót tesz a platform biztonságának.

A Symantec jelentése szerint a mobileszközökön észlelt támadások száma tavaly megduplázódott, 18,4 millióra nőtt. Így már az összes mobil öt százalékát érte valamilyen támadás az elmúlt két évben.

Bár az iOS elleni támadások sokkal ritkábbak, azért ezek sem úszták meg.

2016-ban a Pegasus kémprogram támadta be az iPhone-oket: átvette az uralmat a mobilok felett, hozzáfért az SMS-ekhez, a híváslistákhoz, és az emailekhez, adatokat gyűjtött a Gmail és a Facebook appokból.