A digitális átalakulás felforgatja az üzleti élet számos területét, komoly kihívások elé állítva a folyamat levezénylésében kulcsszerepet játszó informatikusokat.

A dolgok internete (IoT), az önkiszolgáló informatika, a mobilfizetés, a mesterséges intelligencia és a következő generációs wifi lesz a legnagyobb hatással üzleti folyamataikra – olvasható a CompWorld-ön egy felmérés eredménye.

Előrejelzések szerint 2020-ra 26 milliárdnyi eszköz fog csatlakozni a dolgok internetére. Az új üzleti folyamatok és rendszerek több mint fele valamilyen IoT-funkcionalitással rendelkezik majd.

Napjainkban azonban a vállalati IT-részlegek meglehetően kimérten közelítenek az IoT technológiához, és kísérleti projekteket valósítanak meg teljes rendszerek kiépítése helyett.

Aggodalmuk érthető, hiszen óvatosságra intenek olyan incidensek, mint a tavaly októberi, IoT-eszközökkel végrehajtott DDoS támadás, amely az internet jelentős részét megbénította.

A Pew kutatása szerint a mobilfizetést használók több mint 70 százaléka a millenniumi és az X generációba tartozik. Túlnyomó részük nagyvárosban él, van bankszámlája, és legalább főiskolai végzettségű.

Az ennek a célcsoportnak termékeket értékesítő szervezeteknél a mobilfizetési eszközök egyre előkelőbb helyen szerepelnek az IT-projektek prioritási listáján.

A felmérés válaszadóinak 20 százaléka nevezte meg a mobilfizetést a közeljövő leginkább diszruptív technológiájának.