Robert Ficónak meggyőződése, hogy nyomást kell gyakorolni a bérek emelésére. „A szlovákiai vállalatok nyeresége nagyon magas. Most nem tarthatunk attól, hogy elmennek” – jelentette ki a közrádió szombati vitaműsorának vendégeként a szlovák kormányfő.

„Nem állítom, hogy a Volkswagen pozsonyi üzemében dolgozó alkalmazottak béreinek azon nyomban a német szakmunkások bérének megfelelő szintre kell emelkednie – mondta Robert Fico.

Majd hozzátette: „Tudjuk, hogy Pozsonyhoz kötődik a legnagyobb produktivitás, a legjobb minőség, s a teljes konszernen belül ott készülnek a legfényűzőbb gépkocsik. Akkor ugyan miért kellene, hogy egyazon cég, ugyanolyan beosztásban lévő munkása bérének harmadát keresse?”

A miniszterelnök a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Szombati Párbeszédek politikai vitaműsorának vendége volt – írja a hirek sk.

Szavai szerint ugyanakkor már nem avatkozhat bele abba, hogy pontosan miként emelkedjenek a bérek egy vállalaton belül. „Erre szolgál a kollektív tárgyalás” – konstatálta a kormányfő, hozzátéve, hogy az „egy konszern, egy fizetés” elvét nemzetközi fórumokon is felvetik a kormány tagjai.

„Ugyan miért kellene, hogy ilyen óriási különbségek legyenek fizetések között?” – kérdezte e miniszterelnök.