Úgy tűnik, az Európai Unió beleszeretett önmagába. A legszebbnek, legjobbnak tartotta magát, de bebizonyosodott, hogy több mechanizmus nem úgy működik, ahogy szeretnénk – jelentett ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Robert Fico az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság ülésén adott hangot véleményének hétfőn, röviddel a 27 EU-tagállam vezetőinek nem formális találkozója előtt.

„Kimutatható, hogy az EU-tagállamok vezetőinek érdeke az önreflexió és az unió diagnózisának megfogalmazása, el kell mondani, hol tartunk, hiszen Nagy-Britannia úgy döntött, távozik“ – mondta Robert Fico.

Egyúttal megismételte, hogy a csúcstalálkozón beszélni fognak például az Európai Unió formájáról Nagy-Britannia távozása után, valamint a biztonságról, nemcsak a terrorizmus elleni harc szemszögéből, hanem a szociális és gazdasági jellegű biztonságról is. Tárgyalni fogunk az új beruházói környezetről, a kommunikáció új formáiról és az Európai Unióról mint globális játékosról – fűzte hozzá a kormányfő a hirek.sk tudósítása szerint.

Boris Kollár, a Család vagyunk mozgalom vezetője nem gondolja, hogy a csúcstalálkozó tárgyalásai kizárólag pozitív hangnemben zajlanak majd. Meggyőződése ugyanis, hogy Szlovákiának az Európai Unió akkut problémáinak kellene szentelnie a figyelmét. „Ha nem oldjuk meg ezeket a problémákat, megszűnhet az Európai Unió. Ha nem oldjuk meg az emberek problémáit és színházat fogunk játszani, egyre nagyobb lesz a megbántottság“ – figyelmeztetett.

Fico erre reagálva elmondta, olyan döntés született, miszerint pozitív hangnemben zajlik majd a kommunikáció a csúcstalálkozón. „Gratulálhatunk magunknak, hogy tagja vagyunk az Európai Uniónak, amely sok mindenre megtanított bennünket. Ez számunkra fontos projekt, nem mélyíthetjük tovább az ellentéteket“ – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette, nem lenne jó azt az üzenetet közvetíteni, hogy az EU-tagországok semmiben sem egyeztek meg a csúcstalálkozón. „Hiba, hogy nem vagyunk képesek megfogalmazni a nyilvánosságnak, miben rejlik az unió egyedisége. Mindenki attól tart, ha a csúcstalálkozó megoszt bennünket, ez lökést jelentene a további kilépésekhez. Ezért az a meggyőződésünk, hogy a csúcstalálkozónak pozitív hangulatban kell lezajlani, nem negatív szellemiségben“ – hangsúlyozta.