Egy lépéssel közelebb kerülünk a roamingdíjak eltörléséhez április 30-án – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Az Európai Parlament, a bizottság és a tanács tavalyi megállapodásának megfelelően csökkennek a tarifák, 2017. június 15-ét követően pedig már ugyanazt az árat fizetjük, ha hazatelefonálunk, vagy online nézzük a meccset egy másik uniós országban, mintha otthon tennénk ugyanezt.

A roamingdíj a mobilszolgáltatók által a másik hálózatban végződő ügyfélhívások után egymás felé elszámolt díj.

Április 30-án megkezdődik az átmeneti időszak

Egy uniós megállapodásnak köszönhetően 2016. április 30-ától csökkennek a roamingdíjak, 2017. június 14-ig azonban a szolgáltatók még kiszabhatnak egy magasabb összegű díjat a belföldi árakhoz képest.

Ezidő alatt a mobiltelefonos hívásokért percenként maximum 5 eurócentet, sms-enként 2 eurócentet, az adatforgalomért pedig megabájtonként 5 eurócentet számolhatnak fel az EU-ban a szolgáltatók.

„Április 30-a nagyszerű nap a fogyasztók számára. Ezentúl csaknem négyszer kevesebbet fogunk fizetni, ha egy másik uniós országban telefonálunk, internetezünk, vagy küldünk sms-t. Ez az utolsó lépcső, mielőtt 2017 júniusában végleg megszűnnek a roamingdíjak” – mondta Pilar del Castillo Vera (néppárti, spanyol) jelentéstevő.

Netsemlegesség

A roamingdíjak eltörlése az úgynevezett távközlési csomag egyik eleme. Ennek részeként a felek megegyeztek abban is, hogy lépéseket tesznek a netsemlegesség előmozdításáért.

A netsemlegesség az az elv, amely szerint az internetes szolgáltatóknak azonos módon kell megítélniük az online elérhető tartalmakat, weboldalakat és platformokat. Tilos például direkt meggátolni vagy lelassítani konkurens weboldalakat vagy online szolgáltatásokat.

Ezt segítik elő a netsemlegességre vonatkozó új szabályok, amelyek április 30-án lépnek életbe.

Az EU 2007 óta folyamatosan csökkenti a külföldi mobilozás díjait. Az Európai Parlament ezidő alatt már több ízben a barangolási díjak eltörlése mellett foglalt állást.

A parlament, a bizottság és a tagállamok képviselői 2015 júniusában kötöttek megállapodást az úgynevezett távközlési csomagról, amely tartalmazza, hogy 2017. közepére megszüntetik a roamingdíjakat. A parlament plenáris ülése 2015 őszén hagyta jóvá az új szabályokat.