Akik figyelnek rám, évek óta nyomon követhetik a tudatosságomat és azt: mennyit jelent, hogy életmódot váltottam és egészségesen élek – mondja Rippel Ferenc (45) a KamaraOnline-nak nyilatkozva. A világhírű artistaművész két céget is visz, most az egészség programról kérdeztük.

– Hol tart a GO100 (Cél a 100 év) programja? Hogyan legyünk száz évesek?

– Azt nem tudom megmondani, hogyan legyünk száz évesek, de abban a pillanatban, amint megélem a századik évemet, egy visszatekintésben beszámolok majd róla. Azt sem tudom, hogy a Nagy Főnök odafentről mikor szólít el, azt viszont tudom, hogy az odáig vezető utat én határozom meg. Sokszor hallom, hogy Feri, neked könnyű, neked a génjeidben van az egész! A kutatási eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy a szervezetünk felépítésében a gének csak 20 százalékban játszanak szerepet, a 80 százalék viszont epigenetika, amit mi alakítunk. Gondolkodásunkkal képesek vagyunk meghatározni és megváltoztatni a jövőképünket és ezzel együtt az egészségünket. Elég csak arra gondolni, hogy a vérünk 90 naponta lecserélődik, a szervezetünk folyamatos és aktív szűrőfunkciót lát el, termeli az új sejtek milliárdjait, lecseréli a fáradt régieket. A bőrünk felhám rétege szinte naponta változik, és a változást érezzük a hajunkon, a szőrünkön, a körmünkön, ahol folyamatos a növekedés.

Vagyis aki azt mondja, hogy a testünk már annyira elhasználódott, hogy nincs értelme nekiállni, hogy egészségessé tegyük, az nincs tisztában a test öngyógyító erejével. A szervezetünk minden pillanatban megújulásra, reprodukálásra törekszik. Gondoljon arra, hogy amikor megvágjuk magunkat főzés közben, a szervezetünk abban a tizedmásodpercben a gyógyításon tüsténkedik. Azon nyomban dolgozni kezdenek a véralvadásért felelős sejtek, munkába állnak a baktériumok eltűntetését végző falósejtek.

– Mindez nagyon tudatos gondolkodást feltételez. Magunknak kell megtapasztalni, hogy mi a jó nekünk. Az útkereséshez viszont olykor tanácsokra is szükségünk van.

– Igaza van. Ezért vannak mellettem is olyan emberek, mint például egyik mentorom, Erdős Tamás táplálkozástudományi szakember. Abban a pillanatban, hogy felnyitotta a szememet, elkezdtem tanulmányozni, megérteni a testem működését. Mióta átlátom a folyamatokat, már érzem, hogy mi a jó a szervezetemnek és mi nem. Bármilyen negatív gondolatot is táplálunk, bármennyi „szemetet” is eszünk meg, bármennyi külső negatív hatás ér, akár egy rosszul megválasztott testápoló, amellyel a bőrön át káros anyagokat engedünk a szervezetünkbe, a testünk segíteni akar nekünk. Hajlamosak vagyunk beleesni a hibába, hogy folyamatosan mérgezzük magunkat nagyipari módszerekkel előállított élelmiszerekkel, gépsorokon gyártott, tartósítószerekkel telepakolt, ételnek nem nevezhető valamikkel.

Ehhez jönnek a csomagolóanyagok, a kőolajszármazékok felhasználásával készített műanyag palackok, műanyag edényekbe pakolt, felturbózott kaják, amelyeket mikro sütőbe rakva, mérgeket felszabadítva támadjuk meg a szervezetünket. Nálam az volt az első lépés, hogy ezeket az ételeket elhagytam az étrendemből, elkezdtem az élelmiszerek forrását felkutatni, csak minőséget vásároltam. Húst például őstermelői piacon veszek, mert tudom, hogy a néni maga vágta le a kertjében kapirgáló csirkét. A szervezet nagyon gyorsan visszajelez, amint nem bombázzuk mérgekkel, először meg is lepődik. Két-három héten belül aztán elkezd megszabadulni a toxinoktól, és teljesen másként kezd működni. Eltűnnek a pattanások, a különböző bőrproblémák, kisimulnak a ráncok. Eltűnik a szúrós szagú izzadság.

– Ezt saját magán is megtapasztalta.

– Hogyne! És óriási érzés volt! Megszűnt a hasmenésem, elbúcsúztam a sörhastól, 20 kilót fogytam. Nem fájt a fejem, nem morcogott a hasam, elmúlt a reflux. Eltűnt minden olyan tünet, amitől korábban sikító frászt kaptam, mert nem értettem, hogy miért vannak. Nincs szükségem gyógyszerre, nem kapom el a náthát, az influenzát, a sejtjeim végre jól, jobban működnek.

– Mire épül a GO100 program?

– Láttam édesapámat az utolsó éveiben. Nagyon nagy szeretetben éltünk, de észrevettem, hogy összeaszott, a testét lassan felemésztették a különböző toxikus anyagok. Akkor döntöttem úgy, hogy ezt a folyamatot nem szeretném megélni, hanem erőm teljében, tiszta aggyal, elkezdek tenni a jövőmért. A preventív gondolkodás premier prevenció fázisában megszabadulok a mérgező anyagoktól, elhagyom a tejtermékek nagy részét, teljesen elhagyok minden cukrot, és minimálisra csökkentem a szénhidrátfogyasztást. Igyekszem időben lefeküdni, megpróbálok nem fluoridos fogkrémmel fogat mosni, és beépítem az életembe az aktív, minden napi mozgást. Második lépésként el kell menni különböző szűrésekre, a nőknek mammográfiai vizsgálatra, a férfiaknak pedig nem idős korban kell először arra gondolniuk, hogy szükség van prosztata vizsgálatra. A harmadik fázis azokat érinti, akiket esetleg már megérintett a baj. Ekkor aktívan részt kell venni a gyógyulásban, és készülni kell a gyógyulás utáni megelőzési folyamatokra. Tudtad, hogy egészségtudatosan nem csak azt követően kell élni és gondolkodni, amikor megkaptuk az első nagy pofont?

– Az egészségtudatosság hirdetésében szükség van példaképekre?

– Mindenképpen. Egy hiteles és ismert emberre odafigyelnek. Látják, hogy évek óta olyat tesz, ami jó lehet, nem csábul el, komolyan veszi, amit csinál és mond. Ilyen emberekre érdemes figyelni és figyelnek is. Én sem vagyok kivétel, ahogy már mondtam, nekem is vannak példaképeim, s nagy szeretettel adom át másoknak azt, amit én kapok tőlük. Rendkívül jó érzés, amikor bíznak az emberben. Itt ül velünk gyerekkori barátom, István, ő is leadott már tíz kilót, élvezi, hogy végre ismét igazi ízeket érezés elkezdett optimálisan működni a teste. Nekem ez is sikerélmény! Egy idő után szerintem már példaképre sincs feltétlenül szükségünk, de hatalmas eltökéltségre igen.

– Mindezt hogyan közvetíti az embereknek?

– Saját hazánkban és a saját családon belül is nagyon nehéz profétának lenni. Sokszor komoly ellenállásba ütközöm. Öt éve kezdtem az életmódváltás, a szervezetem három éve fogadta el tökéletesen a keto-t, én már nem cukron „működöm”. Akik figyelnek rám, évek óta nyomon követhetik a tudatosságomat, az eltökéltségemet és azt, hogy mennyit jelent, hogy egészségesen élek.

– Elégedett a közösségi médiában való jelenléttel? Vagy nincs több energiája, hogy többet adjon?

– Energiám mindig van, legfeljebb kevés a napi 24 óra. A közösségi médiás kommunikálást is mindig fejleszteni kell, mert nem biztos, hogy valamire azonnal rátalálnak százezrek. Ha valami igazán jó, azt jó promotálással el lehet juttatni a tömegekhez. Nekem nincs miért kapkodni, nem sietek, nekem még – remélem – nagyon sok időm van itt, a Földön. Biztos vagyok abban, hogy jót és jól csinálok, és azt is tudom, hogy az általam mutatott példából már most is nagyon sokan táplálkoznak, és még többen fognak. Nem harácsolom a népszerűséget, eszembe sem jut a közösségi médiában like-okat vásárolni.

– Ön gyerekekkel is foglalkozik. Gondolom, Feri bácsitól ezt a szemléletet is megtanulják.

– Nem Feri bácsiznak, én mindenkivel tegeződöm. Már nyolc éve, 2009-ben alapítottuk a Rippel Brothers Akadémiát. Azóta államtitkári megbízásból a sport és művészet nagykövetei lettünk. Ennek szellemében éljük az életünket a testvéremmel, Viktorral. Az Akadémia a sport és művészet harmóniája, amelyhez kapcsolódik a GO100, mint az egészség és művészet harmóniája. Természetesen a tanítványaink is az egészségtudatosság szellemében fejlődnek. Nagyon fontos, hogy minél fiatalabb korban megismerkedjenek önmagukkal is.

– A cirkusz világában a GO100 miatt is figyelnek Önre?

– A cirkusz világa elég veszélyes szakma. Nálunk mindenki komolyan veszi a hivatását és bizony estéről estére az életünket kockáztatjuk a nézők szórakoztatásáért, így eléggé kevés idő jut az egészséggel kapcsolatos gondolatokra. Ezáltal a figyelmet nem elsősorban a GO100 miatt kapom, hanem a majd’ 30 éves folyamatos (!) erőemelő artistaművész jelenlétem miatt. Viszont előbb vagy utóbb majd felfigyelnek arra is, hogy azért tudok folyamatosan csúcson lenni, mert rendbe raktam az egészségemet, és nemhogy nem fáj semmim, hanem egyre ügyesebb és erősebb leszek.

– Az artisták világában erről az oldaláról is egyre többen ismerik?

– Az én világom elég önző, s most ne rossz értelemben vegye az önzőséget. Úgy gondolkodok, hogy én vagyok az első, nem akarok a sor végén kullogni. Nem jó, ha saját magunkra marad a legkevesebb idő, mert ha magunkat sem tudjuk igazán szeretni, akkor mást sem tudunk. Nem állhatunk folyamatosan háborúban magunkkal és a világgal! Empatikusan kell a világra tekintenünk, de magunkat kell a sor elejére helyezni, így érezzük magunkban az erőt. Törődnünk kell magunkkal, hogy a szeretteinkkel is tudjunk törődni! Tudja, lassú folyamat, hogy a világban már 28 éve ismert és elismert, kigyúrt, izmos, kopasz artistából egy másik imidzs is kialakuljon. Azé az emberé, akiről az egészség jut az eszünkbe. Nagyon remélem, hogy az artista szakma is az egészségtudatosság irányába mozdul el, mert akkor biztos, hogy tovább lesznek a művészpályán.

– Milyen tervei vannak 2017-re?

– Két céget vezetek, a fő irány az erő, a művészet, a szórakoztatás és az egészség. Nem csak 2017-re, hanem a következő öt évre televan a naptárom, rengeteg a program, a terv, az ötlet. A cirkusz rengeteget változott, most egy nagy kapuhoz érkezett, 140 éves működés után idén bezár a világ egyik legnagyobb cirkusz show-ja, a Ringling Bros, Banum and Bailey. Ettől nem hal meg a cirkusz, hanem mi, az új trendek diktálói visszük tovább új utakon. A „kenyeret és cirkuszt a népnek” igazsága örökké élni fog. Az emberek a cirkuszban meg akarnak feledkezni a gondjaikról, és ehhez jó irányt mutatunk. Mindig újítunk valamit, részt veszünk a cirkusz művészet megreformálásában. Emellett szívügyem a GO100 további megismertetése. Szeretnék minél több egészség nagykövetet magunk mellé állítani Magyarországon és a világban is. Örömmel vesszük, ha csatlakoznak hozzánk. Szervezetünk nincs, bár lehet, hogy idővel létrehozunk egy egyesületet az egészségükért aktívan tenni akarók számára.

– Ezután jöhet akár a következő program, a GO110…

– Hiszek benne, hogy 70-80 évesen is lehet váltani, s onnantól az életkor puszta számmá változik. Az a lényeg, hogy a legidősebbek is aktívan, feladattal telve várják a következő napot.

Szerdahelyi Csaba

Fotók: Rippel Brother, Mécs Péter