Rio zsebben címmel útikönyvet jelentetett meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a kiadványból a magyar olimpiai és paralimpiai csapat minden tagja ajándékba kap egy-egy példányt.

Brazíliáról harminc, Rio de Janeiróról tíz éve nem jelent meg útikönyv magyar szerzők tollából – mondta Mezey Barna, az ELTE rektora a kötetet bemutató keddi sajtótájékoztatón.

Mivel az egyetem vezetése fontosnak tekinti a sportot a hallgatók nevelése szempontjából, úgy döntöttek, a tanintézmény ily módon kívánja támogatni a magyar olimpiai csapatot.

A több mint 200 oldalas zsebkönyv ötlete Rákóczi Istvántól, a Portugál Tanszék vezetőjétől származik, s a Piros Ákossal közösen elkészített kiadvány az ELTE ORIGO Nyelvi Centrum Kft. és a Brazil Tudományos Központ támogatásával jelent meg.

A kötet azon kívül, hogy részletesen bemutatja Brazíliát, valamint Rio de Janeirót és a dél-amerikai ország többi vidékét és az olimpiai helyszíneket, egy bőséges utazási-társalgási zsebkönyvvel, valamint egy turistaszótárral egészül ki.

Mezey Barna végül emlékeztetett arra, hogy a riói magyar ötkarikás csapat több tagja – köztük az úszó Kapás Boglárka és a vívó Márton Anna – is az egyetem hallgatója.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a riói csapat tagjai számára rendkívül hasznos lesz ez a hiánypótló kiadvány, amely sokat segíthet abban, hogy megismerjék az etnikailag és kulturálisan sokszínű brazil társadalmat. 

Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató a Magyar Olimpiai Bizottság nevében köszönte meg a szerzőknek, hogy időt és energiát nem kímélve készítették el a színvonalas útikönyvet.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kivételes összefogásnak nevezte a kiadvány létrejöttét, amelynek megszületéséhez az ország legnagyobb egyeteme tudományosságával és nemzetközi kapcsolataival járult hozzá.

A zsebkönyvet pénteken, a ünnepélyes eskü alkalmával adják át a szeptemberi paralimpiára utazó magyar sportolóknak. Rióban 39 paralimpikon képviselheti a Magyarországot, s ez a szám hat fővel, közel 20 százalékkal több, mint négy éve, Londonban volt. (MTI)