Jövőre legalább az adott típusú havi átlagnyugdíj 2 százalékával növekszenek majd Szlovákiában a nyugdíjak – javasolja a munkaügyi minisztérium indítványában, amelyet a parlament második olvasatba utalt.

A szlovák munkaügyi tárca arról tájékoztatott, hogy 2017-ben a nyugdíjak konkrét százalékkal növekszenek, amely a fogyasztói árak évközi növekedése 90 százalékának és az átlagfizetés évközi növekedése 10 százalékának összegéből alakul ki. Az adatokat a Szlovák Statisztikai Hivatal teszi közzé az előző naptári év első félévének adatai alapján.

A fogyasztói árak évközi csökkenése miatt, amely meghatározó mértékben alakítja a nyugdíjak növekedésének nagyságát, 2017-ben csak minimális mértékben növekednek a nyugdíjak.

„Annak érdekében, hogy biztosított legyen a nyugdíjak emelése oly mértékben, hogy az a nyugdíjasok számára elfogadható legyen, 2017-ben a növelés konkrét összege az adott típusú átlagnyugdíj havi összegének 2 százaléka lesz” – javasolja a munkaügyi minisztérium.

A törvénymódosítás által módosul a baleseti járadék is a jövő évben. Az összeg szintén 2 százalékkal növekszik.

Ha a jelenleg hatályos törvény maradna érvényben, a jövő év folyamán 1,40 euróval növekednének a nyugdíjak. „A kormány programnyilatkozatának értelmében érdekünk megoldani a valorizáció összegének kérdését. Benyújtottam egy javaslatot, hogy ha a valorizáció összege nem éri el a minimális 2 százalékot, akkor megmarad a 2 százalék. Ez konkrétan 8,20 eurót jelent” – mondta Ján Richter munkaügyi miniszter.

Lesz elegendő pénz a nyugdíjak valorizációjára. „A tárcán belül bizonyos intézkedéseket fogadunk el, hogy biztosítsuk az elkövetkező időszak költségvetését. Előkészítjük például a járulékok éves elszámolását, amely végeredményben segítene az állami költségvetésnek is” – tette hozzá.