A hazai kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 3,9 százalékkal haladta meg az idei első félévben az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt.

Idén júniusban Magyarországon a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,2 százalékkal, ugyanannyi munkanappal számolva 5,7 százalékkal nőtt  az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 3,7 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ezen belül, az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,5, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,3 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (9,1 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (7,6 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,1 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,0 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (4,9 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-3,4 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,1 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 872 milliárd forint volt júniusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.