Az Európai Bizottság a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezésekre vonatkozó egységes minősítési eljárás létrehozását fogja javasolni.

Az uniós tanúsítvány bevezetése lehetővé teszi, hogy egy adott tagállamban jóváhagyott védelmi berendezést egy másikban is forgalomba lehessen hozni.

A légi közlekedésben jelentős piacot képviselnek a személyek, kézipoggyászok és áruk átvizsgálására használatos védelmi berendezések: éves összesített forgalmuk 14 milliárd euró, amelyből csak az EU-ra eső rész 4,2 milliárd eurót tesz ki. Jelenleg azonban széttagolt az átvizsgáló berendezések piaca a nemzeti minősítési eljárások miatt, amelyek akadályozzák a piaci hatékonyságot és az áruk szabad mozgását. A polgári repülés terén alkalmazott biztonsági ellenőrzési berendezések szabad mozgásának lehetővé tétele a belső piacon növeli majd az uniós biztonsági ágazat általános versenyképességét – olvasható a bizottság közleményében.

Nincs automatikus uniós „elismerés”

A légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezések körébe a személyek (utasok és a repülőtéri személyzet), kézipoggyászok, feladott poggyászok, szállítmányok, áruk és légipostai küldemények átvizsgálására használt védelmi berendezések tartoznak.

A légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezésekre vonatkozó uniós jogszabály a bizottság által kidolgozott szabványokon alapul és folyamatosan igazodik a változóban lévő fenyegetettségi helyzetekhez és kockázatértékelésekhez. Az uniós jogszabályok azonban jelenleg nem rendelkeznek a minősített védelmi berendezés uniós szinten történő automatikus elismeréséről. Ennek következtében egy adott tagállamban minősített berendezést kizárólag abban a tagállamban lehet forgalomba hozni és nem az unió teljes területén.