A 30 év alatti fiatal felnőttek többsége még szüleivel lakik, kétharmaduk azonban saját lakás vásárlását tervezi három éven belül. Az ár mellett a legnépszerűbb ingatlan választási szempont az elhelyezkedés, illetve a könnyű megközelíthetőség.

A 30 év alattiak kétharmada három éven belül költözne, lehetőség szerint egy háromszobás lakásba – derül ki az OTP Bank és a Szeretlek Magyarország portál közös, kérdőíves felméréséből. Az internetes oldal több mint 800 látogatója töltötte ki az otthonteremtési, lakásvásárlási szándékokat feltérképező kérdőívet – írja közleményében az OTP.

A kitöltők többségében 30 év alatti fiatalok, így nem meglepő, hogy a legtöbben (53 százalék) még otthon laknak. Akad azért szép számmal közöttük olyan is, aki már albérletben (24 százalék), saját lakásban (17 százalék), illetve kollégiumban, szolgálati lakásban (hat százalék) él. Aki már elköltözött a szülőktől, az leginkább a tanulmányai miatt tette, de a válaszadók kb. tizede a párjával való összeköltözést, egy százalékuk pedig az első gyermek érkezését említette indokként. A költözést néhány esetben a jobb adottságú lakás iránti igény motiválta.  

A fiatal felnőttek által vágyott ideális lakás paraméterei jól behatárolhatóak. Az álomotthon legyen háromszobás, vagy még nagyobb, és négyzetméterben is a minél több a jobb – nyilatkozta a kérdőívet kitöltők háromnegyede. Minden harmadik válaszadó száz négyzetméter feletti lakásra vágyik, de a fiatalok fele megelégedne az 50-100 négyzetméteressel is. Egyébként a kérdőívet kitöltők többsége (56 százalék) most is éppen saját otthonra gyűjt.

Lakásválasztáskor leginkább az ár számít, ezt követi az elhelyezkedés és a lakás állapota. Kevésbé fontos a fekvése és a felszereltsége, még kevésbé a szomszédság és – ami a szakértők számára meglepő – a finanszírozhatóság kérdése. Az OTP korábbi, a pénzügyi döntéshozatalt vizsgáló kutatásai szerint az emberek legalább fél évig keresik a tökéletes otthont, de legfeljebb egy hónapot szánnak arra, hogy utánanézzenek a finanszírozási lehetőségnek.

Pedig a bankoknál igénybe vehető állami támogatású eszközökkel több millió forintot is spórolhatnak a lakásvásárláskor. Érdemes előzetesen tájékozódni a banki tanácsadóknál az elérhető lehetőségekről. Így kiderülhet, meddig nyújtózkodhat az ember, vagy adott esetben az, hogy több pénz áll rendelkezésre a vásárláshoz, mint gondolná – hívta fel a figyelmet Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezésért felelős vezetője.

Azért a fiatalok is tisztában vannak azzal, hogy szükség lesz valamilyen külső pénzügyi segítségre. Kétségtelen, hogy a felmérésben résztvevők fele önerőből, vagy családi segítségből szeretné megvásárolni új otthonát, közel ugyanennyien azonban vennének igénybe lakáshitelt, illetve állami támogatású pénzügyi lehetőségeket, lakástakarékot, kedvezményes hitelt, vagy akár a lakáshitel cafeteriát.

A költözés idejét tekintve nagy szórást mutatnak a felmérés eredményei. A válaszadók 25 százaléka egy éven belül, újabb huszonöt százalékuk két-három éven belül váltana lakást. Összességében tíz éven belül a válaszadók háromnegyede elköltözne a jelenlegi otthonából. Minden negyedik, lakáshitellel eddig soha nem élő fiatal, a váltáshoz tervezi, hogy felvesz.