Az utolsó pillanatban belehúztak a SZÉP-kártya tulajdonosok. Bár május elején még úgy nézett ki, sok milliárd forint veszhet el a hónap végén lejáró keretekből, a bankoknak végül ennél kevesebbet, de így is több százmillió forintot kell visszautalniuk a munkáltatóknak.

Május utolsó hetében jelentősen felpörgött az OTP SZÉP-kártyákon felhalmozott, 2014-es lejáró egyenlegek felhasználása. Az utolsó pillanatok erős hajrájának köszönhetően a hónap során több mint 1,3 milliárd forintot fordítottak pihenésre és szórakozásra a 2014-es juttatásokból. Végül az egyenlegek 98,7 százalékát sikeresen felhasználták a kártyabirtokosok, a feltöltésekből 764,5 millió forint maradt a kártyákon – közölte a bank.

A korábbi évekhez hasonlóan sok OTP SZÉP-kártya birtokos most is az utolsó pillanatig halasztotta a juttatások felhasználását, de végül csupán az érintett összegek kevesebb mint 1,3 százaléka maradt a kártyákon – értékelte a tapasztalatokat Kuhárszki András, az OTP Bank bankszámla főosztályának igazgatója. A kártyakibocsátó OTP Pénztárszolgáltató a jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően, június 30-ig visszautalja a lejáró egyenlegeket az érintett munkáltatóknak. 

Az utolsó hetekben húztak bele a K&H SZÉP-kártyásai is, májusban több mint 130 millió forintot használtak fel a hónap végén lejáró keretösszegből, amelyből így is megmaradt összesen 122,3 millió forint. A kártyákon fel nem használt összeg 41 százaléka a szállás, 31 a vendéglátás, míg 28 százaléka a szabadidő alszámlán maradt meg.

A 2014-ben feltöltött, de 2016. május 31-ig fel nem használt összeget a K&H az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében elkülöníti a kártyabirtokos SZÉP-kártyáján, és visszautalja az eredeti feltöltést végző munkáltatónak. Ez 17 858 K&H SZÉP-kártyást és 1339 munkáltatót érint – tájékoztatott Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.