1,2 millió romániai munkavállaló fizetése csökkenthetett a tb-járulék befizetésének a munkáltatóról a munkavállalóra történt átruházása nyomán.

A versenyszférában dolgozó romániai alkalmazottak alig felének módosította a munkáltatója a munkaszerződését azt követően, hogy az év elejétől a társadalombiztosítási hozzájárulás befizetésének köztelezettségét a szociálliberális kormány átruházta a munkavállalókra – írja a Krónika.

A módosítás miatt nem a cég fizeti be a tb-járulékot az államkasszába, hanem az alkalmazott fizetéséből vonják le. A törvény ezért azt is előírta, hogy a munkáltatónak a megfelelő összeggel meg kell emelnie a fizetéseket.

Az Országos Szakszervezeti Tömb szerint azonban a vállalkozók nagy része a füle botját sem mozdította. A szakszervezet által az első negyedév végén rendelkezésre álló statisztika szerint a munkáltatók 24 százaléka egyetlen alkalmazottja szerződését sem módosította.

A vállalkozók passzivitása oda vezetett, hogy 1 135 418 alkalmazott vitt haza kevesebbet 2018 márciusában, mint 2017 novemberében – közülük 169 440-nek teljes mértékben maguknak kellett átvállalniuk a tb-járulék terhét.

608 781 esetben a járuléknak megfelelő összeget nem rögzítették a munkaszerződésben, hanem pluszjuttatás, bónusz formájában tették rá a fizetésre. Ez azonban egyoldalú döntéssel bármikor elvehető.