Tizenöt-húsz százalékkal is megugorhat az éttermek eladási forgalma az elkövetkező napokban: évről évre jellemzőbb, hogy a családok házhoz rendelik a karácsonyi menüt – hívta fel a figyelmet a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

Jelentősen megnő a hazai éttermek értékesítése az ünnepek előtt: a korábbi évekhez képest idén jóval többen döntöttek úgy, hogy kereskedelmi vendéglátóhelyről rendelik meg a karácsonyi fogásokat; leginkább a hagyományos ételek iránt nagy a kereslet.

„Becsléseink szerint emiatt 15-20 százalékkal is megugorhat a piac forgalma az elkövetkező napokban, ezzel arányban a kiszállítások száma is ugrásszerűen nő, főként a szenteste előtti napon” – mondta a Magyar Időknek a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint egész évben érzékelhető volt a lakossági fogyasztás bővülése az éttermi fogyasztásban, a legutóbbi adatok szerint októberben például az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal több, 7,8 milliárd forint bevétele volt a vállalkozásoknak.

– Ez egy jó időszak a vendéglátóiparnak. Növekszik a kereslet a lakosság körében az éttermi étkezés iránt, és több külföldi turista van. Az év végi időszakban gyakoriak a rendezvények, karácsonyra pedig az ételforgalom fut fel számottevően – mondta Kovács László.

– Elsősorban kényelmi szempontok miatt választják egyre többen azt, hogy nem otthoni főzéssel töltik az ünnepeket, illetve azért is, mert megengedhetik maguknak. Azok az éttermek jegyzik a legtöbb előrendelést, amelyek egész évben minőségi szolgáltatást kínálnak. A vendégek hálásak és visszajárnak – fogalmazott az ipartestület elnöke.

Hozzátette: üzletenként 1000-1200 liternyi halászlevet főznek meg a szokásos napi adag mellé a december 23-ig leadott előrendelések kiszolgálására.