A foglalkoztatás tovább bővült, a munkanélküliek száma pedig tovább csökkent az Európai Unióban 2017 harmadik negyedévében.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott: „Visszatért a növekedés Európába! 236 millió foglalkoztatottal rekordszintű a foglalkoztatottság az EU-ban. Ugyanakkor a munkanélküliség folyamatosan csökken. Használjuk ki ezt a gazdasági fellendülést, és tegyük lehetővé, hogy a polgárok hatékonyabb módon érvényesíthessék a szociális jogok európai pillérében meghatározott új jogaikat a tisztességes munkakörülményekre, a munkaerőpiachoz való egyenlő hozzáférésre és a megfelelő szociális védelemre. Itt az ideje, hogy a munkaerőpiac e pozitív fejleményei minden polgár és munkavállaló hasznára váljanak.”

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest az uniós foglalkoztatottság 1,7 százalékkal nőtt. Ez 4 millióval több alkalmazottat jelent, akikből 2,7 millió az euróövezetben dolgozik. A növekedés fő tényezője az állandó munkahelyek mellett a teljes munkaidős foglalkoztatás volt. 2016 harmadik negyedéve és 2017 harmadik negyedéve között a határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók száma 2,8 millióval nőtt. Ez a növekedés háromszor magasabb, mint az ideiglenes szerződések esetében (900 000). A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók száma mintegy 3 millió fővel 181 millióra emelkedett, míg a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma mintegy 300 000-rel nőtt és elérte a 42,7 milliót – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A 20–64 évesek körében az EU foglalkoztatási rátája az elmúlt három év során folyamatosan nőtt, és 2017 harmadik negyedévében elérte a 72,3 százalékos arányt, vagyis az eddigi legmagasabb szintet. Mindazonáltal a tagállamok között továbbra is jelentős különbségek vannak. A nemzeti foglalkoztatási ráta 58 százalék (Görögország) és 82 százalék (Svédország) között mozog. A jelentésből azt is kiderül, hogy a munkanélküliség az EU-ban állandó ütemben közelít a válság előtti szinthez. A munkanélküliek száma mintegy 8,6 millióval csökkent a 2013. áprilisi csúcs óta, és 2017 decemberében 18 millió fő alatt maradt, ami 2008 novembere óta a legalacsonyabb szint.

A negyedéves áttekintés munkaerőpiacra vonatkozó további számadatai is megerősítik az EU gazdaságának jobb egészségi állapotát:

  • A munkatermelékenység az EU-ban 0,8 százalékkal javult 2016 harmadik negyedévéhez képest. A legnagyobb mértékű növekedést Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában rögzítették (évenként 3 százalék vagy annál több).
  • Az uniós háztartások pénzügyi helyzete tovább javult, évente körülbelül 1,5 százalékos növekedési rátával, aminek fő oka a munkából származó jövedelem növekedése volt. A 2016 első felétől 2017 első feléig tartó időszakban szinte valamennyi tagállamban tovább folytatódott a háztartások jövedelmének növekedése. Mindazonáltal számos országban, nevezetesen Horvátországban, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban, csakúgy mint Hollandiában is, a háztartások rendelkezésre álló bruttó jövedelme még mindig a 2008-as szint alatt maradt.
  • Tovább nőtt a munkaerő-piaci kereslet és a munkaerőhiány. A betöltetlen álláshelyek teljes aránya az EU-ban 2017 harmadik negyedévében elérte a 2 százalékot. A betöltetlen álláshelyek aránya a szolgáltatások esetében magasabb volt, mint az iparban és az építőiparban. A munkaerőhiány nőtt, a munkaerő-felvétel pedig helyreállt (évi 3,7 százalékos növekedés 2016 második negyedévétől 2017 második negyedévéig). Az állásvesztési ráta jóval a válság előtti szint alá csökkent, miközben az állásszerzési ráta helyreállása az elmúlt negyedévek során felgyorsult és elérte válság előtti arányát.