Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) a napokban fizeti ki a zenészeknek, színészeknek a hangfelvételeik, filmjeik felhasználása után járó éves jogdíjat, az egyesület idén rekordösszegű, 2,1 milliárd forintot megközelítő jogdíjat oszt fel a jogosultak között.

Az EJI szerdai közleménye szerint az általa kifizetett jogdíj összege évről évre nő, az idén az előző évhez képest 30 százalékkal. Az aktuális jogdíjfelosztás során az EJI 52 ezer hazai és külföldi zenész, színész, táncos és artista számára fizet ki jogdíjat.

A rádiós sugárzási jogdíjak felosztásakor az EJI csaknem 8 millió elhangzás adatát dolgozta fel, az érintett 44 ezer zenész között pedig 1,2 milliárd forint jogdíjat osztott meg.

Mivel az egy sugárzásra eső rádiós jogdíj a rádió által fizetett díj mértékétől, illetve a lejátszások számától függ, az egy-egy zenész számára megállapított összeg az idén is jelentős eltérést mutat.

A feldolgozott játszási listák alapján a legtöbb felvétel csak egy-két alkalommal került adásba, de volt olyan dal is, amelyet több ezerszer is lehetett hallani tavaly a hazai rádiókban.

Az érintett előadók csaknem felének jogdíja a játszási arányok miatt így ezer forint alatti, miközben a tíz legtöbbet játszott, legnagyobb jogdíjban részesülő zenész összesen csaknem negyvenmillió forintot vehet fel.

A másik típusú jogdíjból, az úgynevezett televíziós ismétlési jogdíjból körülbelül 8000 színész kap összesen 260 millió forintot. Az M3 csatorna működésének köszönhetően az MTVA csaknem kétszer annyi műsort ismételt meg 2014-ben, mint egy évvel korábban, ami a korábbi mintegy 42 ezer forintról 33 ezer forintra csökkentette az átlagos jogdíj szintjét.

Nyolc színész kap egymillió forintnál nagyobb összeget, csaknem 200 művész kevesebb mint ezer forintra jogosult.

A közlemény szerint az adatok tükrében az EJI az előadóművészek érdekeinek védelmében tárgyalásokat kezdett az MTVA-val arról, hogy a produkciók ismétlési gyakoriságát alapul véve a jogdíj mértékének megállapításánál érvényesítsék az arányosság szempontjait.

Most először osztott fel az EJI háttérzenei jogdíjat. Ennek lényege, hogy az éttermekben, kereskedelmi üzletekben saját telepítésű berendezéseikkel háttérzenét szolgáltató vállalkozások játszási listáinak beszerzésével a jogdíjfelosztás még pontosabbá vált. A kísérleti jelleggel végzett felosztás alapjául most négy felhasználó játszási adatai szolgáltak.

Az összes jogdíjat tekintve egy-egy előadóművész átlagosan 23 ezer forintot vehet fel az EJI-től a közeli napokban, 154 zenész, színész jogdíja meghaladja az egymillió forintot.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más zenefelhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre.