Augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva a kiigazított adatok szerint 4,5 százalékkal nőtt az ipari termelés, amire 12 hónapja nem volt példa.

A KSH adatai szerint augusztusban 1,5 százalékkal – a munkanaphatástól megtisztítva 4,5 százalékkal – nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az előző hónaphoz viszonyítva a kiigazított ipari kibocsátás növekedése 3,8 százalék, amire 12 hónapja nem volt példa. Az augusztusi növekedés a júniusi 1,2 és a júliusi 2,0 százalékos visszaesést követte. Az év első nyolc hónapjában 3,6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

A meghatározó ágazatok közül erőteljes volt a növekedés az elektronikai iparban, a járműgyártásban viszont az előző havihoz (6,4 százalék) hasonló mértékben visszaesett a termelés – mondta el Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője.

Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára megjegyezte, olyan ágazatok teljesítményének is köszönhető az ipari termelés bővülésem mint az élelmiszeripar, az orvos technikai eszközök gyártása, a beszállítók közül pedig a vegyipar és a gumiipar. A helyettes államtitkár az év további részében is ezt a viszonylag kiegyensúlyozott növekedést várja.

(Forrás: MTI)