A Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformján, a BÉT Xtenden rekordszámú, 12 társaság jelent meg 2022-ben, így 18-ra nőtt a kategóriában jelen lévő vállalatok száma – közölte a BÉT.

Tájékoztattak arról is, hogy a kibocsátók összesített piaci kapitalizációja mintegy 400 milliárd forintot tett ki az év végén.

A tőzsde 2017-ben indította el a közepes méretű vállalkozások növekedését támogató platformját, a BÉT Xtendet.

Az Xtend, „a szabályozott piac egyfajta előszobájaként”, könnyített feltételek mellett teszi lehetővé a középvállalatok számára, hogy megtapasztalják a tőzsdei jelenléttel járó előnyöket – írták. Hozzátették: a platform ezzel párhuzamosan a befektetők lehetőségeit is bővíti, hiszen az Xtenden dinamikusan fejlődő, hazai tulajdonú vállalatok jelennek meg.

Az első félévben három vállalat – Épduferr, EU-Solar, ViVeTech – vezette be a részvényeit a platformon, ősztől azonban felgyorsult a növekedés. Szeptemberben három társaság – Biggeorge Property, Naturland Holding, Navigator Investments -, novemberben az Astrasun jelent meg az Xtendenen, amelyet további 5 kibocsátó – Multihome, Compliance Data Systems, Energy Investment, Goodwill Pharma, Valberg – követett az év végéig.

A BÉT felhívta a figyelmet arra, hogy az Xtend piac amellett, hogy külső finanszírozást kínál, inkubációs szerepet is betölt a vállalatok további fejlődéséhez. Egy év leforgása alatt két vállalat is „kategóriaugrást” hajtott végre: a Megakrán részvényei 2021 decemberétől, a DM-KER részvényei pedig 2022 márciusától kerültek át az Xtendről a szabályozott piac Standard kategóriájába.

Arról is beszámoltak, hogy a tőzsdére lépés finanszírozását támogató mentor program lehetőségével tavaly 13 vállalat élt, közülük 10 társaság részvényeit év végéig be is vezették az Xtendre.

A BÉT által meghonosított nemzetközi vállalatfejlesztési képzésben, az ELITE Programban részt vevő vállalatok száma hárommal nőtt tavaly és így elérte az 58-at, ami a közép- és kelet-európai régióban egyedülálló – írta közleményében a BÉT.

(Forrás: MTI)