Rekordösszegű, 12 ezer milliárd dollárt meghaladó új piaci finanszírozást hajtott fel a globális vállalati szektor 2021-ben, kihasználva a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítését célzó likviditásözönt és a járvány sokkja utáni piaci kilábalást.

A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv és a Financial Times londoni üzleti napilap közös elemzése kimutatta, hogy 2021-ben a vállalatok 12 100 milliárd dollár friss tőkéhez jutottak a globális kötvény- és részvénypiacokon.

A mérések kezdete óta nem volt példa ekkora összegű piaci tőkebevonásra egyetlen naptári évben.

A kimutatás szerint az év eleje óta felhajtott piaci vállalatfinanszírozás értéke 17 százalékkal haladta meg a részvény- és kötvénykibocsátásokból tavaly befolyt összeget, amely szintén rekord volt, és csaknem 25 százalékkal a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes évben, 2019-ben elért piaci finanszírozást.

A Refinitiv/FT-adatelemzés szerint mindez jelzi, hogy milyen könnyűek jelenleg a pénzügyi kondíciók a globális piac nagy részén, különösen az Egyesült Államokban, ahol a 12 100 milliárd dolláros teljes éves piaci vállalati finanszírozási összegből több mint ötezer milliárd dollárt hajtottak fel a vállalatok.

A kimutatás szerint az évben többtucatnyi olyan vállalati kötvénykibocsátás zajlott le, amelyek dollárban számolt értéke egyenként tíz- vagy tizenegy számjegyű volt.

A koronavírus-válság elhatalmasodása óta – a kormányzati költségvetési ösztönzések mellett – a globális befolyású jegybankok hatalmas likviditáspótló programokat hirdettek meg a pénzügyi stabilitás fenntartására.

Európában a legnagyobb értékű – meredek kamatcsökkentéssel kísért – mennyiségi enyhítési programot a Bank of England hajtotta végre. A brit jegybank monetáris tanácsa 2020 márciusban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdetén két, soron kívüli ülésen 0,75 százalékról 0,10 százalékos történelmi mélypontra csökkentette az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról három lépésben 895 milliárd fontra (394 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét. Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat. A brit jegybank monetáris tanácsa a tavalyi utolsó, decemberi kamatdöntő ölésen – a várakozásokkal ellentétben – 15 bázisponttal 0,25 százalékra emelte az alapkamatot (Bank Rate). Ez volt három év óta az első kamatemelés a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – részéről. A mennyiségi enyhítés 895 milliárd fontos keretösszege a decemberi kamatemelés után sem változott.

(Forrás: MTI)