A szakmai verseny Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által lebonyolított területi előválogatóján idén a tavalyihoz képest 30 százalékkal több, összesen 1437 budapesti diák vett részt, akik 44 szakmában mérették meg magukat; a legnagyobb számban logisztikusok és informatikusok vállalták a kihívást.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2008 óta megrendezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny fő célkitűzése a magyar szakképzés színvonalának emelése, valamint a szakmatanulás népszerűsítése a fiatal pályaválasztók körében. A versenyen évről-évre a szakmát tanulók legjobbjai indulnak, akik a későbbi vizsgakövetelményekkel összhangban oldanak meg feladatokat – ez megkönnyíti felkészülésüket a szakmai vizsgára. A diákok már a felkészülés során is hasznos tapasztalatokat szereznek, aminek köszönhetően felkészültebben léphetnek ki a munka világába.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elkötelezett a szakember-utánpótlás támogatásában. „A szakemberhiány minden ágazatban kihívás elé állítja mind a munkáltatókat, mind a lakosságot. Hisszük azonban, hogy szakmát tanulni menő és kifizetődő. Ezért mi már a pályaválasztástól kezdődően igyekszünk felkelteni a fiatalok érdeklődését a szakmatanulás iránt. Fontosnak tartjuk a hazai és nemzetközi versenyeket ebből a szempontból, hiszen itt emelkednek ki azok a kiválóságok, akik később példaképként vehetnek részt ebben a munkában” – összegezte Csókay Ákos, a BKIK főtitkára.

A versenyzők a területi kereskedelmi és iparkamarák által lebonyolított előválogatók után szakmánként szervezett országos válogatón versenyeznek tovább, majd ezek után kerül sor az országos döntőre, a Szakma Sztár Fesztiválra. A Hungexpón megrendezett döntőt évről-évre nagy érdeklődés kíséri: a rendezvényen a diákok neves mesterek felügyelete mellett mérik össze tudásukat, a közönség pedig látványos, interaktív bemutatókon ismerkedhet az egyes szakmák rejtelmeivel.

A verseny legjobbjai közül kerülhetnek ki azok a tehetségek, akik részt vehetnek a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi szakmai versenyekre való felkészülésben.

A szakmatanuláson azonban nem csak a legfiatalabbaknak érdemes elgondolkodniuk, hiszen Magyarországon ma az állam jóvoltából érettségi, vagy diploma megszerzése után is ingyenes két szakma elsajátítása, ami megkönnyíti a pályamódosítást bármely életkorban.

(Fotó: Szakma Sztár)