Júniusban az előző hónapban elért rekordalacsony szintre állt be a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján.

Az euróövezetben a munkanélküliségi ráta júniusban már a második egymást követő hónapban változatlanul 6,6 százalék volt szezonális kiigazítással, ami a valaha elért legalacsonyabb érték, és megfelel a piaci várakozásoknak.

Egy évvel korábban a munkanélküliségi ráta jóval magasabb, 7,9 százalékos volt.

Az Európai Unióban 6,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta júniusban, az előző havival megegyező. Egy évvel korábban, 2021 júniusában 7,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

Az Európai Unióban 12,931 millióan voltak munkanélküliek júniusban, ebből 10,925 millió az euróövezetben. Az EU-ban 2,311 millióval, az euróövezetben 1,957 millióval csökkent a munkanélküliek száma 2021 júniusához képest.

A legalacsonyabb munkanélküliségi ráta Csehországban volt, 2,4 százalék, Lengyelországban 2,7 százalék és Németországban 2,8 százalék. A legmagasabb munkanélküliségi ráta Spanyolországban alakult ki, 12,6 százalékos, valamint Görögországban 12,3 százalékos.

(Forrás: MTI)