Összesen több mint 3,1 milliárd forint személyi jövedelemadót (szja) igényelhetnek vissza az OTP Nyugdíjpénztár és az OTP Egészségpénztár tagjai a tavalyi befizetéseik után.

A pénztártagok az egyéni befizetéseik után 20 százalékos, évi legfeljebb 150 ezer forintos visszatérítésre lehetnek jogosultak, melynek pontos összegéről a pénztárak az év elején küldtek igazolást. A visszatérítésről minden esetben a pénztártagoknak – saját és a NAV által készített adóbevallás esetén egyaránt – rendelkezniük kell, amit a „Rendelkező Nyilatkozatok az Adóról II.” nyomtatvány 131, 132-es, illetve egészségpénztárnál lekötött összeg és prevenciós szolgáltatás igénybe vétele esetén a 133-134 sorában tehetnek meg május 22-ig.

Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai összesen mintegy 2,36 milliárd forint adó-visszatérítésre lehetnek jogosultak. A nyugdíjpénztárhoz tavaly befizetett összegek mintegy 64 százaléka egyéni befizetésekből származik, ennek köszönhető az igényelhető adó-visszatérítés kimagasló összege. Az egyéni tagdíjbefizetések összege évről évre nő a pénztárnál. A tagok a tavalyi befizetéseik után, összesen több mint 2,3 milliárd forint adó-visszatérítésre lehetnek jogosultak – mondja Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Az OTP Egészségpénztár esetében a megtakarítások mintegy 40 százaléka érkezett egyéni befizetés formájában a pénztárba. Az igénybe vehető adó-visszatérítések összege ennek megfelelően több mint 828 millió forint. A pénztártagok 2016-ban több mint 27 százalékkal növelték az egyéni befizetéseik összegét, így nagymértékben nőtt az igényelhető adó-visszatérítés értéke is – tette hozzá Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Az igényelt adó-visszatérítéseket, ha valaki mindkét típusú pénztárnak tagja és mindkét típusú pénztárba teljesített is befizetést, akkor bármelyik pénztári számlára kérheti. Így akinek van egészségpénztári és nyugdíjpénztári számlája is, szabadon rendelkezhet arról, hogy a visszaigényelt összegekkel melyik megtakarítását növelje.