Augusztustól figyelemfelkeltő kampányokkal, közös internetes felület segítségével válogathatnak az idősek az álláslehetőségek közül. Eddig az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet mellett egy miskolci székhelyű szövetkezet alakult.

Széles körben elérhetővé válnak az eddig létrehozott nyugdíjas-szövetkezetek augusztustól. Az idősek közös internetes felületen, valamint a médiából és tájékoztató kampányok útján értesülhetnek a munkalehetőségekről – mondta a Magyar Időknek Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diák­ész) elnöke.

Az új modell népszerűsítésé­hez az állam is hozzájárul, várhatóan az OFA Nonprofit Kft. segítségével. Az idősek a következő hónapokban az ország minden pontján megtalálhatják majd a szövetkezetek képviseleteit.

– Nemcsak a leendő munkavállalók, de a munkaadók körében is népszerűsítik az új modellt – részletezte Fiák István, aki aktívan segíti a szövetkezetek megalakulását, elterjesztését. Egyfelől szükséges a hazai kkv-szektor képviselői körében ismertetni az új rendszert, másfelől a multiláncok körében is külön kampányra van szükség.

Adminisztrá­ciós oldalról azért kedvező a szövetkezeti forma, mert a HR-tevékenységet, valamint a bérszámfejtést is a szövetkezet végzi. A legtöbb munkavállalóra szeptembertől számítanak.