Nem reklámozták, ezért nem is fogyott úgy tavaly a babakötvény, mint egy évvel korábban.

Tavaly több mint harmadával esett vissza a frissen kötött Start-számlák száma a Magyar Államkincstárnál, alig több, mint 23 ezer gyereknek nyitottak ilyen konstrukciót a 2014-es 37,2 ezer után. Pedig 2015 márciusában az állam 3800 állami gondozott kisgyerekekről is gondoskodott, nélkülük a felére esett volna vissza az új számlák száma – számolt be a Világgazdaság.

A kincstár tavaly kisebb-nagyobb rendezvényeken kampányolt a Start-számlák mellett, a hivatalos honlap szerint 2016-ban is egyelőre rendezvényeken, főleg babaruhabörzéken népszerűsítik a kötvényt. A lap információ szerint a siker továbbra is mérsékelt, idén januárban 7362 gyerekből 2021-nek nyitották meg a számlát.

Az a gyermek, aki már betöltötte a 18 éves kort, elvileg már hozzájuthat pénzéhez, igazolnia kell azonban, hogy az összeget a jogszabályban meghatározott célokra fordítja majd: költheti egyebek között iskolai tanulmányokra, pályakezdésre, lakásra, vagy a gyerekvállalás feltételeinek megteremtésére. A kincstár azt viszont nem árulta el a lapnak, hogy voltak-e már kifizetések.

(Fotó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és Kisgergely Kornél, akkori pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár elsőként jegyeznek a megújult babakötvényből 2013 decemberében)