A korábbiakkal ellentétben az újabb számítógépes kártevők már rejtve működnek, ezért nehezebb észrevenni, ha megtámadták a felhasználók készülékeit – mondta el a G Data biztonsági szakértője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Petrányi-Széll András szerint víruskereséssel le lehet buktatni ezeket a kártevőket, de jobb megelőzni a bajt, ezért érdemes betartani néhány alapvető magatartásbeli szabályt.

Fontos, hogy amikor a felhasználó belép a bankfiókjába, saját maga gépelje be az internetes címet a böngészőjébe, és ne kattintson levélben érkezett hivatkozásra. Elképzelhető ugyanis, hogy ezt az e-mailt csalók küldték, akik látszólag a bank oldalára irányítják az ügyfelet, valójában azonban egy hamis, csupán arra hasonlító honlapra, amelyen keresztül ellopják az azonosítóit, és megpróbálják teljesen átvenni az irányítást a bankfiókja felett.

Mindig saját eszközről érdemes intézni az elektronikus banki ügyeket, az internetkávézók, de még a munkahelyi gépek sem kellően biztonságosak. Emellett fontos, hogy a használt vezeték nélküli hálózati kapcsolat szintén saját és titkosított legyen, nem ajánlott például éttermek nyílt hálózatait igénybe venni.

Petrányi-Széll András megjegyezte, hogy a mobiltelefonokra küldött visszaigazoló SMS-eket is ki tudják játszani a bűnözők, ugyanis vannak olyan „trójai” vírusok, amelyek a telefonokat is megfertőzik. Így a csalók „el tudják fogni” az SMS-eket, és teljes kontrollt szerezhetnek a bankfiók felett.

MTI