Korrekt, nyílt, őszinte partnerként jellemezte Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Putyin a szokásos reggeli sajtószemléből értesült a dicsérő szavakról.

Vlagyimir Putyin a péntek reggeli szokásos sajtószemléből értesült arról, hogy az amerikai elnök hogyan vélekedik róla. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőtől újságírók az államfő reagálására voltak kíváncsiak, de Peszkov nem tudott mit mondani.

Barack Obama az amerikai The Atlantic-nek azt mondta: tárgyalásain korrekt, őszinte, nagyon udvarias partnernek ismerte meg az orosz elnököt. Úgy fogalmazott: lényegre törően beszéltek meg minden problémát, Putyin mindig határozottan képviselte Moszkva álláspontját, de nem zárkózott el a másik fél érveinek megfontolásától.

Az amerikai elnök, más neveket nem említve, azt is megjegyezte, hogy Putyin soha nem várakoztatta meg, nem úgy, ahogy azt néhányan már megtették.

Obama szerint Putyin nagyon fontosnak tartja Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, még akkor is, ha erre nem derül fény az amerikai sajtóból.

A két elnök utoljára 2015 novemberében találkozott Párizsban. Az ENSZ klímakonferenciáján a szíriai és az ukrajnai válságról egyeztettek.