Példátlanul meredeken romlottak pénteken Nagy-Britannia államadós-kockázati mérőszámai, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártolók győztek. Londoni elemzői vélemények szerint jelentős az esélye annak, hogy a brit gazdaság egy éven belül recesszióba kerül.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég pénteki kimutatása szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama 56 bázispontra ugrott a londoni piacon a 33 bázispontos előző esti záróról. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény piaci csődbiztosítása most 56 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra, 23 ezer dollárral – 70 százalékkal – többe, mint egy nappal korábban.

A brit szuverén CDS-kontraktusok ilyen mértékű napon belüli drágulására még nem volt példa a Markit londoni elemzői szerint. A brit államkötvények CDS-kontraktusai januárban 18 bázisponton kezdték az idei kereskedést, vagyis ennek az alapvető adóskockázati mérőszámnak az árazása most már több mint a háromszorosa az idei év elején mért szintnek. A Markit szerint ráadásul már érződik a járványhatás is, pénteken ugyanis Franciaország CDS-tranzakciói 49, Olaszország és Spanyolország csődkockázat-biztosítási ügyletei 25, illetve 24 százalékkal drágultak.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték: 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül. A ház módosított előrejelzése szerint a font 2016 végére 1,20 dollár/fontra gyengül a népszavazás előtt mért 1,50 dollár körüli szintekről.

A TD Securities elemzőinek előrejelzése szerint a brit népszavazás után kialakult helyzetben az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve 2017 júniusáig nem emeli tovább irányadó kamatát, sőt a ház 30 százalékos esélyt lát arra is, hogy Fed kamatot csökkent, ha a népszavazási eredményből adódó, lefelé ható kockázatok ténylegesen érvényesülnek. A TD Securities londoni közgazdászai azzal is számolnak, hogy a Bank of England – a brit jegybank – augusztusban 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, vagyis zéróra csökkenti alapkamatát, amelyet 2009 márciusa óta 0,50 százalékos történelmi mélyponton tart.

A ház szerint a Bank of England mindemellett legalább 100 milliárd fonttal megtoldja a korábbi mennyiségi enyhítési ciklus során eddig kihelyezett 375 milliárd fontos eszközvásárlási keretét. A TD Securities londoni elemzői ezen felül még további 100 milliárd fontos mennyiségi enyhítési likviditásinjekciót is elképzelhetőnek tartanak szükség esetére. (MTI)