Rendkívül fontos, hogy a magyar gazdaság fő motorját adó kis- és középvállalkozások (kkv) erős és stabil alapokon álljanak – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a tizennyolcadik Komlóért expó pénteki megnyitóján a mecseki városban.

Rákossy Balázs hangsúlyozta: a 2014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban több mint 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, amelynek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, azon belül pedig iparfejlesztésre kívánják fordítani, amit a térség szempontjából különös jelentőségűnek nevezett.

A politikus Komló gazdaságára térve felidézte: a 2007–2013-as európai uniós fejlesztési forrásokból a város és a térség vállalkozásai 94 pályázatot nyertek több mint kétmilliárd forint értékben innovációra, versenyképesség-fejlesztésére, illetve az exportpiacokra való kilépés támogatására.

Rákossy Balázs megjegyezte: a jelenlegi uniós fejlesztési időszak másfél éve alatt már a korábbi eredményeket is meghaladták a város vállalkozásai.

Az államtitkár reményének adott hangot, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében már több mint négymilliárd forint értékben benyújtott komlói fejlesztési tervek közül „nagy számban lesznek nyertes pályázatok”. A politikus egyúttal a kiállításon résztvevő cégeket a fejlesztési forrásokért való pályázásra biztatta.

A Komlói napok és bányásznap keretében vasárnapig tartó expón negyvenegy kiállító mutatja be és árusítja termékeit, a kiállításra mintegy tízezer látogatót várnak. (MTI)