Nemzeti gazdaságpolitika az EU-ban – tények és következtetések címmel rendezett gazdaságpolitikai konferenciát a BKIK, melyen felszólalt Varga Mihály pénzügyminiszter is.

Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes bevezető előadásában rávilágított: az Európai Unió elmúlt évei nem igazolták az optimista várakozásokat. A Lisszaboni Stratégia szerint 2010-re a világ legversenyképesebb régiójává kellett volna válnia, ehhez képest az Egyesült Államok és Kína is megelőzi. A kontinensnek fel kell ébrednie, hogy visszakapaszkodjon az élmezőnybe, ahová tartozik. Magyarországnak az alkalmazkodásra és a keretek megváltoztatására egyaránt készen kell állnia. A gazdaságfejlesztési források felhasználásának finomhangolásában számítanak a kamarák és a vállalkozások véleményére is.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára a gazdaságszabályozásról elmondta, hogy a stratégia alapjai és céljai továbbra sem változnak, ugyanakkor a gyors gazdasági növekedést időről-időre változó eszközökkel lehet elérni. A világgazdaság lassulása jelentette veszélyek miatt új gazdaságpolitikai eszközök alkalmazására is készülnek, miközben a korábban bevált eszközöket – elsősorban az adópolitikát, valamint a nemzeti forrású nagyvállalati beruházási támogatásokat – fenntartják.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, Prof. Dr. Lentner Csaba történelmi áttekintést adott Magyarország katonai és politikai függőségéről. Szerinte most van itt a lehetőség, hogy intenzív növekedési pályára állítsuk az országot, de a felzárkózáshoz a társadalom cselekvő részvételére, a hazai vállalkozások beruházásaira is szükség van.

Dr. Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kamarai tapasztalata alapján elmondta, hogy a vállalkozásoknak érdemes minden kérdésbe beleszólniuk, hiszen ők azok, akik az adókkal fenntartják a rendszert. A legfontosabb feladatnak a gazdasági függőségünk csökkentését nevezte, beleértve az államadósságot, az energiaellátást, a hazai munkaerő védelmét, a magyar vállalatok termelésének ösztönzését, a kedvező adópolitika fenntartását. A munkaerő biztosításában, a folyamatos képzésben a kamarákra is fontos szerep hárul.

A konferencia záróelőadásában Nagy Elek, a BKIK elnöke mérleget vont hazánk EU-tagságáról. Véleménye szerint a kohéziós alapokból származó támogatásokat ellensúlyozza a képzett munkaerő kiáramlása és a profitexport. Ugyanakkor a gazdasági fejlődéssel mi is élhetünk a lehetőségeinkkel, beszállhatunk a tőkeexportba, befektethetünk más tagállamokban. A vállalkozók számára a legfontosabb a stabilitás, és az Európai Uniótól is átláthatóságot várnak el. „Rendkívül sok múlik rajtunk, hogy ki tudjuk használni a lehetőségeinket. A mi célunk az élhető Európa, továbbra is ezért fogunk dolgozni” – zárta felszólalását az elnök.

Részletes beszámoló a bkik.hu oldalon olvasható.

(Fotó: Vadnai Szabolcs)